arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Wortels voor een bruine huid

Wortels eten voor een bruine huid

En toen was het koud. Heel koud. Met de bijbehorende bleke huid van dien. Maar gelukkig kun je met behulp van wortels ervoor zorgen dat je bruine kleur langer behouden blijft. Toch? Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "De antioxidant bètacaroteen in wortels kan ervoor zorgen dat je huid een lichtbruine gloed krijgt. Maar dan moet je wel heel veel wortels eten. Met de nadruk op heel veel."

Met een paar wortels ben je er namelijk niet. "Wil het überhaupt effect hebben, dan zul je sowieso elke dag wortelsap moeten drinken en het liefst ook nog een aantal verse wortels eten. En dan nog duurt het een aantal weken voor je resultaat ziet. Als je al iets ziet..."

Capsules om bruin te worden

Het is dan ook veel gemakkelijker om voor capsules te kiezen die bètacaroteen bevatten: "Er zijn inderdaad supplementen verkrijgbaar die (pro)vitamine A bevatten en zo bijdragen aan het behoud van een bruine teint. Sowieso is het het overwegen waard om deze te slikken, omdat ze je immuunsysteem verbeteren en huidveroudering kunnen voorkomen door je te beschermen tegen de zon."

Maar let op, te veel bètacaroteen is niet goed voor je. "Te veel vitamine A kan schadelijk zijn, dus het is belangrijk om je aan de maximumdosering van 3000 microgram per dag te houden. Voor bètacaroteen is de maximale dosering 15 mg per dag. En een overdaad kan er ook voor zorgen dat je een geelbruine teint krijgt, met name je handpalmen en voetzolen zijn hier gevoelig voor."

Tyrosine

En dan is er nog tyrosine. "Dit aminozuur speelt een belangrijke rol in de aanmaak van pigment en wordt dan ook vaak in (zonnebank)cosmetica gebruikt om de bruining van de huid te stimuleren." Maar niet geheel zonder gevolgen: "Het kan echt schadelijk zijn voor je huid en kan zelfs migraine opwekken."

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar voor een bruine huid zul je juist een zonnebrandcrème moeten gebruiken. "Door de aanmaak van pigment geleidelijk op te bouwen blijft je bruine kleurtje langer behouden. Dat betekent dat zodra de zon schijnt (ook in de winter!), je een zonnebrandcrème moet gebruiken. Kan je daarnaast altijd nog een glas wortelsap of oranje smoothie drinken. Maar dan alleen als je het lekker vindt."Furrow op Instagram