arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Eet je tanden wit

Gele tanden? Zo eet je ze weer wit!

Koffie, rode wijn en kurkuma zijn desastreus, maar groene thee, kaas en aardbeien daarentegen... Eet je tanden wit!

Pure chocolade

Theobromine heeft hetzelfde opwekkende effect als cafeïne, maar is een stuk beter voor je tanden. Deze bittere stof in pure chocolade versterkt de hardheid van je gebit en zorgt ervoor dat je tanden beter bestand zijn tegen verkleuring.

Slecht nieuws voor het geval je gehoopt had dit ook met Tony's Chocolonely Karamel Zeezou te kunnen bereiken: het effect is helaas niet hetzelfde als met melkchocolade. In tegendeel zelfs, de combinatie van suiker en melk kan zelfs een slechte adem veroorzaken. Om over de eventuele cariës maar te zwijgen.

Bleekselderij

Knapperige, harde groente, zoals wortels, bleekselderij of bloemkool zijn ideaal om je tanden wit te eten. Of beter gezegd: wit te scrubben. Het eten van deze groente vermindert tandplak en maakt je tanden gezonder én sterker.

Geen liefhebber van groente? In plaats van ze op te eten, kun je ook gewoon met de knapperige groente over je tanden wrijven. Vooral broccoliroosjes zijn hier uitermate geschikt voor. Kan je je daarna gewoon weer aan de (pure) chocola vergrijpen.

Tip: Magnesium is één van de meest onderschatte mineralen voor een sterk gebit.
Zeewier, pompoenpitten, tarwezemelen, volkorenbrood, amandelen, cashewnoten en boekweit bevatten veel magnesium en dragen indirect bij aan gezond tandvlees.

Groene thee

Voel je de behoefte om je mond even te spoelen, maar heb je geen mondwater bij de hand? Groene thee schijnt net zo effectief te zijn in het tegengaan van tandplak en voorkomt daarnaast ook nog eens dat je tandglazuur wordt aangetast. Voorlopig geen mondwater meer nodig.

En je kauwgom kan trouwens ook de deur uit, want tannine in groene thee zorgt ervoor dat bacteriën in je mond minder kans krijgen, waardoor je je niet meer druk hoeft te maken over een frisse adem.

Aardbeien

Tanden bleken met aardbeien is al zo oud als de weg naar Rome. Het organische zuur in aardbeien reinigt je tanden, verwijdert aanslag en vermindert vlekken.
Appels, citroen en sinaasappels bevatten trouwens ook 'malic acid' en hebben een vergelijkbaar blekend effect op je tanden als aardbeien.

Tanden bleken met aardbeien is doodeenvoudig: pureer een aantal aardbeien en wrijf hiermee enkele minuten over je tanden.
Is een Hollywood-smile jouw schoonheidsideaal voeg dan wat zuiveringszout toe aan de puree van aardbeien. Hiermee verminder je zelfs verkleuringen die veroorzaakt zijn door koffie, frisdrank en/of rode wijn.

Let op: frambozen, rode bessen en bramen zijn niet geschikt voor het bleken van je tanden en hebben niet hetzelfde effect als aardbeien. Integendeel zelfs.

Kaas

Net als je huid heeft je mond ook een pH-waarde. Kaas brengt deze natuurlijke barrière in een positieve zin uit balans, waardoor er minder zuren kunnen worden aangemaakt en met een beetje mazzel zelfs tanderosie kan worden voorkomen.
En de eiwitten, het calcium en de fosfor in kaas hebben ook een beschermend effect op je tanden.

Furrow op Instagram