arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Vrij van conserveringsmiddelen

Vrij van conserveringsmiddelen?

Zonder parabenen, zonder geur- en kleurstoffen en vrij van conserveringsmiddelen. En vanzelfsprekend is synthetisch voor jouw huidverzorgingsproducten ook een verboden woord. Silke van der Laan, Indigo Cosmetics: "Het is bijna onmogelijk om geen conserveringsmiddelen aan een product toe te voegen, omdat je wettenlijk verplicht bent om een houdbaarheid van een jaar te garanderen."

Zelfs 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten bevatten conserveringsmiddelen. "Zonder dat zouden ze binnen een aantal dagen bedorven zijn en zelfs schadelijk voor je huid kunnen zijn."

Synthetische conserveringsmiddelen zijn goedkoop, betrouwbaar en destabiliseren niet snel. Bij natuurlijke producten moet je toch meer op je hoede zijn.

Om de houdbaarheid van 12 maanden te kunnen garanderen zul je dus sowieso conserveringsmiddelen moeten gebruiken. "Er is alleen een groot verschil tussen synthetische conserveringsmiddelen en natuurlijke conserveringsmiddelen."

Kadukapruim

De Kadukapruim is een goed voorbeeld van een natuurlijk conserveringsmiddel: "Vanwege zijn antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen wordt hij veel gebruikt in cosmetica. En daarnaast bevat hij ook vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor je huid. Twee vliegen in één klap."

Toch zitten er ook voordelen aan synthetische conserveringsmiddelen. "Ze zijn goedkoop, betrouwbaar en destabiliseren niet snel. Bij natuurlijke producten moet je toch meer op je hoede zijn."
De badkamer is dan ook niet de meest ideale ruimte voor je 'natuurlijke crème'. "Bij voorkeur bewaar je producten met natuurlijke conserveringsmiddelen op een plek waar het niet te licht en niet te warm is. Je moet gewoon iets beter opletten. Je hebt iets meer verantwoordelijkheid dan bij een crème met een synthetisch conserveringsmiddel."

Maar voordat je meteen afstand doet van al je natuurlijke producten. Silke: "Synthetische conserveringsmiddelen zijn uiteindelijk toch een toxische belasting. Het blijft een chemische substantie die je huid niet herkent."

Vrij van conserveringsmiddelen

Vrij van conserveringsmiddelen is helaas (bijna) onmogelijk. "Als je het echt zonder conserveringsmiddelen wilt doen, dan zul je zelf een crème moeten maken. Hou er dan wel rekening mee dat hij maximaal 3 dagen houdbaar is."

Furrow op Instagram