arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vitamines in de zomer

Zon, zee en vitamines. Dé vitamines waar je deze zomer niet zonder kan!

Een zomerse salade, maar ook net iets meer zon dan goed voor je is en voor het gemak hebben we het ook niet over de enorme hoeveelheid AGE's die vrijkomen tijdens de barbecue (inclusief wijn, Franse kaasjes, borrelnootjes en gezonde chips). Gelukkig kun je met deze vitamines een hoop van het zomerse geweld compenseren:

Vitamine A

Het wordt bijna saai, maar je kan in de zomer niet zonder vitamine A. En trouwens ook niet in de herfst, winter en lente. Het is dé vitamine die verantwoordelijk is voor de aanmaak van collageen en elastine en reguleert ondertussen ook nog eens je pigment en talgproductie.

Ondanks dat je zelf geen vitamine A aanmaakt, is het niet nodig om hem als 'stand alone' te slikken, maar het is wel fijn als je hem terugvindt in je multivitamine. Let op: een overschot van deze vitamine kan leiden tot osteoporose en tijdens de zwangerschap is dit ook niet de meest ideale vitamine.

De voorkeur gaat ernaar uit om hem te smeren of te eten. Je vindt deze vitamine in dierlijke bronnen zoals lever, rood vlees, eigeel en zuivelproducten. Voordeel van eten ten opzichte van smeren is dat de rest van je lichaam er ook baat bij heeft. Je ogen bijvoorbeeld; om in het donker de weg terug naar huis te vinden na een avond met net iets te veel cocktails en ook de volgende dag komt hij weer van pas, want hij gaat donkere kringen onder je ogen tegen.

Vitamine B

Ook vitamine B is onmisbaar met deze temperaturen. Vitamine B is namelijk niet één vitamine, maar een verzameling van 8 verschillende vitamines: B1 (thiamine, B2 (riboflavine, B3 (niacine of niacinamide), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine, pyridoxaal, pyridoxamine of pyridoxine hydrochloride), biotine, foliumzuur en B12.

Het is vooral de niacine die van invloed is op je huid. Hij is niet alleen onmisbaar bij de aanmaak van collageen, maar speelt net zo’n belangrijke rol als het gaat om de vochtbalans van je huid. Reminder: droge huid door de zon. Daar komt bij dat niacine als natuurlijk zonnefilter dient en je beschermt tegen de schadelijke invloed van uv-stralen.

Mocht je nog niet overtuigd zijn: vitamine B beschermt je tegen muggen én geeft een boost aan je metabolisme. Knap, slank én geen last van van ongedierte.

Vitamine C

Zeg je antioxidanten, dan zeg je vitamine C. Deze vitamine is één van de krachtigste antioxidanten die ons lichaam kan opnemen. Er zijn maar liefst zeven verschillende vormen van vitamine C en hij is van groot belang voor je huid.

Vitamine C beschermt je niet alleen tegen uv-stralen, maar met terugwerkende kracht herstelt hij ook de beschadiging aan je huid. Altijd goed voor het verminderen van je schuldgevoel als je net iets te lang in de zon hebt gezeten.

Als serum voor onder je dagcrème of in de ingrediëntenlijst van jouw zonnebrandcrème, maar je kunt er ook altijd voor kiezen om ook nog eens extra vitamine C te slikken. Hou er wel rekening mee dat je maar een beperkte hoeveelheid vitamine C kan verwerken.

Vitamine E

Nu de zon eindelijk overuren draait, is de kans alleen wel groot dat je huid ineens een stuk droger aanvoelt (zie de reminder bij vitamine C). Maar zelfs als de zon niet zou schijnen is vitamine E onmisbaar. Het is één van de krachtigste antioxidanten, maar alleen als je hem regelmatig eet, slikt of smeert.

Deze vitamine is de drijvende kracht achter de stevigheid van je huid en beroemd vanwege zijn herstellend vermogen. Kies je ervoor om hem te slikken, ga dan wel voor alfatocopherol, de biologisch meest actieve vorm van vitamine E.

Smeer je hem liever, kies dan voor vitamine E-olie. Vooral na een zomerse stranddag is deze olie eventueel een perfecte vervanging voor je nachtcrème.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram