arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vitamine C

Voeding voor je huid: Vitamine C

Voor de aanmaak van collageen, om je te beschermen tegen vrije radicalen, voor een betere weerstand of voor het herstel van bindweefsel: vitamine C. Helaas kan je hem niet opslaan, dus zul je gedurende de dag je voorraad vitamine C op peil moeten houden. Maar in plaats van ladingen sinaasappels in te slaan, kun je beter je boodschappenkarretje volladen met andere producten:

Paprika

Rood, oranje, geel en groen, maar er bestaan ook paarse, witte en zelfs bruine paprika's. Negeer groen (niet rijp genoeg!), maar zodra hij rood of geel kleurt neemt ook het vitamine C-gehalte toe.
Gele paprika's, maar vooral de rode variant zijn ware vitaminebommen. Met 107 mg per 100 gram bevat deze groente bijna twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Kleine toevoeging: het gaat wel om rauwe paprika. Dus eet hem als tussendoortje, of verwerk hem in een salade.

Papaja

Je hoeft maar een halve papaja te eten om ver boven je dagelijkse dosis vitamine C uit te komen, maar vanwege de verjongende eigenschappen van deze vrucht, is het misschien een beter plan om hem voortaan gewoon elke dag te eten. Papaja wordt niet voor niets de vrucht voor een lang (en gelukkig?) leven genoemd.

Net als alle andere oranje vruchten beschermen de antioxidanten (bètacaroteen) in een papaja je tegen vrije radicalen, maar daarnaast krijg je ook ladingen kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel binnen.

En voor het geval je regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel: de vezels in de papaja verminderen darmklachten (obstipatie) en zorgen ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen. O, en met 33 calorieën per 100 gram zit het qua platte buik ook helemaal goed.

Peterselie

Met 130 mg vitamine C per 100 gram en vitamine A, bètacaroteen, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan, kalium, foliumzuur, zwavel, vitamine K en de B-vitamines 1, 2, 3, 5 en 6 zul je peterselie waarschijnlijk nooit meer onaangeroerd van je bord plukken.
Voor het geval je toch twijfelt: peterselie stimuleert je spijsvertering, geeft energie, is goed voor je hart en bloedvaten, versterkt je tanden en botten, verlaagt je cholesterol, ondersteunt je bijnieren, zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen, werkt ontstekingsremmend, voorkomt nierstenen, versterkt je immuumsysteem en is van toegevoegde waarde tijdens de overgang.

Nu sta je alleen nog voor de uitdaging om 100 gram peterselie per keer te eten.

Rozenbottel

Er kan er maar één de winnaar zijn: rozenbottel. Met maar liefst 560 mg per 100 gram denk je bij vitamine C voortaan hopelijk nooit meer aan een sinaasappel. Voor het geval je dat wel doet: rozenbottel bevat maar liefst tien keer meer vitamine C dan een sinaasappel.

Alhoewel een deel van de vitamine C verloren gaat is het verstandig om de rozenbottels minimaal 10 minuten te laten koken, om ze daarna door je yoghurt te doen of om er siroop, chutney, wijn of jam van te maken. Mocht je geen zin hebben in gedoe, dan is er trouwens altijd nog: Roosvicee.
Minpunt is wel dat rozenbottel nogal overheersend kan zijn, dus het kan zijn dat je even aan de smaak moet 'wennen'.

Furrow op Instagram