arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vitamine-C-3

Top 5 herfstvitaminen

Een gebrek aan zonlicht, een bleke huid en donkere wallen zorgen er waarschijnlijk voor dat je in de herfst net iets minder flatteus voor de dag komt dan in de zomer. Schoonheid zit vanbinnen en deze top 5 herfstvitaminen voorzien je niet alleen van energie, maar zorgen er ook voor dat je een stuk eleganter (en stralender!) de herfst doorkomt.

Vitamine B

Vitamine B is niet één vitamine, maar een verzameling van 8 verschillende vitamines: B1 (thiamine, B2 (riboflavine, B3 (niacine of niacinamide), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine, pyridoxaal, pyridoxamine of pyridoxine hydrochloride), biotine, foliumzuur en B12.

Het is vooral de niacine die van invloed is op je huid. Net als vitamine C is hij essentieel voor de aanmaak van collageen, maar speelt net zo’n belangrijke rol als het gaat om de vochtbalans van je huid. O, en niet te vergeten dat niacine als natuurlijk zonnefilter dient en je beschermt tegen de schadelijke invloed van uv-stralen.

En als je last hebt van haaruitval, gespleten nagels en je je soms lusteloos voelt, dan zou je je kunnen concentreren op vitamine B12. Vooral de vitamine B-12-injecties nemen de laatste tijd in populariteit toe.

vitamine-C-1

Vitamine C

Zeg je weerstand, dan zeg je vitamine C. Maar behalve dat hij zorgt dat je goed in je vel zit, beschermt deze vitamine je tegen vrije radicalen én speelt hij ook een belangrijke rol in de aanmaak van collageen.

O, en ook niet geheel onbelangrijk: hij zorgt ervoor dat ijzer beter door je lichaam wordt opgenomen. En laat ijzer nu weer een bleke huid als sneeuw voor de zon doen verdwijnen en je er een gezonde glans voor teruggeven.

Vitamine D

Vitamine D wordt vaak gekoppeld aan hoe je je voelt, maar hij is daarnaast ook van invloed op een stralende huid. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, en omdat je niet al je vitamine D uit je voeding kan halen is het aan te raden om extra vitamine D te slikken om een vitamine D-tekort te voorkomen. Je koopt vitamine D in de vorm van een tablet, druppels of als onderdeel van een multivitamine.

En mocht er nog een vleugje van een zomers kleurtje zichtbaar zijn, dan is het het overwegen waard om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te slikken.

Vitamine E

Nu de herfst in volle gang is en de cv-ketel overuren draait, is de kans groot dat je huid ineens een stuk droger aanvoelt. Vitamine E is één van de krachtigste antioxidanten, maar je zult je lichaam wel een handje moeten helpen door hem te eten, te slikken of door direct op je huid smeren.

Vooral vitamine E-olie kan wonderen doen voor je huid in de herfst. Als je last hebt van een vette huid, gebruik deze olie dan vooral ’s nachts eventueel ter vervanging van je nachtcrème.

vitamine-C-2

Vitamine K

Natuurlijk draait het bij vitamine K om de opbouw van botten en het behouden van de elasticiteit van je bloedvaten, maar dat hij je huid van extra voeding en zuurstof voorziet, doordat hij een goede doorbloeding stimuleert, is toch wel heel erg mooi meegenomen.

Ben je bang dat je via je voeding niet voldoende vitamine K binnenkrijgt, kies dan voor een supplement. Aangeraden wordt zo’n 90 tot 120 microgram per dag te slikken. Met de opmerking dat als je ‘bloedverdunners’ gebruikt, dat het raadzaam is, even je arts te raadplegen om te kijken wat voor jou het beste is.

Extra vitamine in de herfst slikken

In principe krijg je voldoende vitamine en mineralen binnen als je gewoon gezond en gevarieerd eet. Toch is het echt normaal dat je dat niet elke dag lukt, of dat je door omstandigheden toch net iets meer nodig hebt dan gemiddeld. En dan zijn supplementen echt geen overbodige luxe.

Behoefte aan een mooie, stralende herfsthuid? Op de website van Virtuoos kun je terecht voor het Furrow Huidpakket.

 

Furrow op Instagram