arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Heeft collageen slikken nut?

Heeft het zin om collageen te slikken?

Het lijkt allemaal zo simpel: je stopt collageen in een capsule en binnen de kortste keren ga je 10 jaar jonger door het leven, heb je een vollere haardos, sterkere nagels en ben je minder stijf. Helaas wordt collageen, zodra je het slikt afgebroken in je maag. De vraag is of het dan überhaupt nut heeft om collageen te slikken?

Mardien Radewalt-Brouwer: "Bij het slikken van collageen kun je inderdaad vraagtekens zetten. Je spijsvertering is een ingewikkeld proces. Zodra je collageen slikt, komt het in je maag, darmstelsel terecht waar het gedeeltelijk wordt afgebroken."
Maar in dat gedeeltelijk zit hem de crux. "Door de juiste hoeveelheid collageen te slikken, zorg je voor resultaat. In het geval van gehydroliseerd collageen heb je minimaal 10 gram nodig, maar bij natief collageen heb je al effect vanaf 40 milligram per dag."

Je kan niet van tevoren voorspellen wat het effect van collageensupplementen is. Het resultaat verschilt per persoon.

Vitamine C

Zonder vitamine C geen collageen. "Vitamine C is nodig om het collageen te transporteren naar je huid. Het is dus essentieel om het met vitamine C te combineren. Als je dat niet zou doen, is het resultaat van de supplementen waarschijnlijk ook minder."

Los van het feit of het slikken van supplementen überhaupt zin heeft, heb je het ook nog eens niet voor het zeggen waar het collageen terechtkomt. "Je kan niet van tevoren voorspellen wat het effect van collageensupplementen is. Het resultaat verschilt per persoon."
Het kan zelfs zijn dat je helemaal niks merkt. "Je vindt collageen in je botten, tanden, gewrichten, bloedvaten, darmen, spieren én in je huid. Als je collageen slikt, wordt het in eerste instantie aangevuld, daar waar het het meeste nodig is. Dat proces heb je niet zelf in de hand. Het kan dus zijn dat je huid steviger wordt, maar je kan het bijvoorbeeld ook merken aan je gewrichten."


Ook hiervoor geldt dat het geen standaard gegeven is dat je binnen 4 weken resultaat van de supplementen hebt.

Het kan zelfs zo zijn dat je er vrolijker van wordt. "Collageen wordt vaak gekoppeld aan je huid, maar het kan ook zijn dat je door het slikken van collageensupplementen meer energie krijgt. Nogmaals, het is niet wetenschappelijk aangetoond en het zal zeker niet alleen door het collageen komen, want de combinatie met vitamine C draagt daar natuurlijk ook aan bij."

Zoals met alles, zul je geduld moeten hebben voordat je iets merkt. "Ook hiervoor geldt dat het geen standaard gegeven is dat je binnen 4 weken resultaat van de supplementen hebt. Ook dat verschilt per persoon. Toch kun je er wel van uitgaan dat je binnen twee maanden effect ziet. Of voelt."

Maar het kan dus ook zo zijn dat je helemaal niks merkt. "Helaas is er geen garantie voor succes. Maar het moet wel heel raar lopen, wil je helemaal niks merken. En de ervaringen zijn het levende bewijs dat collageen slikken nut heeft."

Furrow op Instagram