arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Vegan-shampoo-1

Is een vegan shampoo beter voor je haar?

Zonder gluten, lactosevrij én vegan. En dat geldt ook voor je shampoo. Floor Kleyne, haarexpert. "Vegan shampoo, of eigenlijk alle vegan beautyproducten, worden steeds populairder."

Simpel gezegd betekent een vegan shampoo dat hij diervriendelijk is. "Cruelty free, vriendelijk en duurzaam. En niet op dieren getest. Mooi vanbinnen en vanbuiten, zeg maar."

Keratine is by far één van de meest populaire ingrediënten in shampoos. Het herstelt zwak en beschadigd haar en geeft het glans. Helaas is het onmogelijk om keratine van planten en bloemen te verkrijgen. Een vegan shampoo met keratine bestaat niet.

Vegan shampoo met keratine

Andersom is dat trouwens niet het geval: "Het is een misverstand dat als een product biologisch is en niet op dieren is getest, dat het dan ook meteen vegan is."


Vegan betekent dat het product geen dierlijke ingrediënten bevat. "Niks meer en niks minder. Dus geen melk, honing, bijenwas, muskus, wolvet of keratine."
Vooral dat laatste is een uitdaging. "Keratine is by far één van de meest populaire ingrediënten in shampoos. Het herstelt zwak en beschadigd haar en geeft het glans. Helaas is het onmogelijk om keratine van planten en bloemen te verkrijgen. Een vegan shampoo met keratine bestaat niet."

Hetzelfde geldt voor biotine. "Een onmisbare vitamine, vooral bij haaruitval of dun haar. Alleen wordt dat lastig als je vegan bent."

Aan de hazelnoten, amandelen, zonnebloempitten en pinda’s dus. "Wortels, uien en kersen bevatten veel ook biotine, maar daar moet je wel heel veel van eten wil je er genoeg van binnenkrijgen om het überhaupt iets te laten betekenen voor je haar."


Vegan shampoo

Vegan is niet per definitie beter. "Het is een hardnekkig misverstand dat je geen allergische reactie kunt krijgen van plantaardige bestanddelen. Je hoofdhuid kan net zo goed slecht reageren op een vegan shampoo met 100% natuurlijke ingrediënten."

En het is niet altijd mogelijk om een betaalbaar en/of goed alternatief te vinden. "Als je iets goed wilt doen voor de wereld, voel je dat meestal in je portemonnee. Vegan, crueltry free en duurzaam betekent helaas ook vaak dat je het dubbele voor een shampoo betaalt. Als je geen veganistische levensstijl nastreeft, is de vraag of je dat ervoor overhebt."

Furrow op Instagram