arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
weinig eten toch aankomen?

Weinig eten, maar toch aankomen

Ik eet altijd gezond, let enorm op mijn voeding, maar ik val niet af. Sterker nog, ik kom zelfs aan. Niet echt motiverend natuurlijk. Zou dat kunnen komen doordat ik te weinig eet? Kan je weinig eten en toch aankomen?

Personal trainer Kay De Lange: "Je hebt weinig eten en weinig eten. Het is belangrijk om in eerste instantie een onderscheid te maken tussen de grootte van de maaltijd en het aantal calorieën."

Wil je afvallen, dan zul je minder moeten eten. "En dan gaat het niet om het aantal maaltijden of de hoeveelheid, maar om het aantal calorieën. De basis van afvallen is namelijk heel simpel: als je minder eet dan je nodig hebt, eventueel aangevuld met sporten, dan val je af."

Helaas is het een fabeltje dat je door te weinig eten toch kan aankomen. "Tenzij er sprake is van een stofwisselingsziekte. Maar in principe zul je als je wilt afvallen het aantal calorieën moeten beperken."

Weinig eten, toch aankomen?

Het kan zijn dat je inderdaad weinig eet, maar ongemerkt toch veel calorieën binnenkrijgt. "Twee boterhammen met pindakaas, jam, hagelslag of kaas (of een combinatie van meerdere soorten beleg op één boterham) is inderdaad weinig, maar bevat wel meer 300 calorieën. En waarschijnlijk heb je na een uur weer honger."

Hetzelfde geldt voor tussendoortjes: "Met een pakje Sultana krijg je algauw rond 165 calorieën binnen en met een Snelle Jelle moet je op 220 calorieën rekenen. Zo zijn er talrijke voorbeelden die ongemerkt meer calorieën bevatten dan je denkt." Het is dan ook een stuk beter om tussendoor fruit te eten. "Ter vergelijking: een bakje aardbeien bevat ongeveer 35 calorieën en een appel rond de 70 calorieën."

En zelfs een gezonde salade kan een vertekend beeld geven: "Je denkt vaak dat je goed bezig bent door gezond te eten, maar de dressing kan er al snel voor zorgen dat dezelfde salade ineens een verborgen caloriebom is. Ook een gezond tussendoortje zoals een cracker met avocado of een handje nootjes kan er zomaar voor zorgen dat je te veel calorieën op een dag binnenkrijgt en dus niet afvalt.”

Onbewust eten

En dan is er ook nog zoiets als onbewust eten. "Een koekje bij de koffie of één of meerdere dropjes uit de snoeppot elke keer als je langs de receptie loopt op kantoor. Je staat er niet bij stil, maar uiteindelijk eet je op een dag vaak meer dan je denkt. Een handje nootjes, een stukje chocolade of een ander klein tussendoortje lijkt misschien onschuldig, maar als je alles bij elkaar optelt, is het uiteindelijk best veel. Daarom is het advies om eigenlijk altijd te gaan zitten als je iets eet. Zo word je je bewust van wat je op een dag daadwerkelijk allemaal binnenkrijgt."

Calorieën tellen

Tot voor kort was het vooral niet de bedoeling om calorieën te tellen, maar tegenwoordig is juist belangrijk om exact bij te houden wat je eet. "Het is echt niet de bedoeling om voortaan de hele dag met een rekenmachine rond te lopen, maar als je geen enkel idee hebt van hoeveel calorieën je daadwerkelijk binnenkrijgt, weet je ook niet waar het fout gaat. En waar je aan moet werken."

Maar wat moet je dan wel doen om af te vallen? "Minder eten dan je verbruikt. Probeer je niet blind te staren op een bepaald dieet of producten die je zogenaamd niet zou mogen eten. Vaak zijn het ook kleine aanpassingen die voor veel resultaat zorgen, zonder dat je jezelf voor je gevoel iets ontneemt. Niet elke dag een toetje na het eten, alleen alcohol in het weekend of gewoon in het dagelijks leven actiever worden. Neem je vanaf nu voor om voortaan altijd de trap te nemen in plaats van de lift. Subtiele veranderingen, maken vaak al een enorm verschil.”

Voor meer tips over afvallen en een gezonde levensstijl, volg 3sixty5 Personal Training op Instagram.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram