arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Voorjaarsschoonmaak badkamer

De beste tips voor een grote voorjaarsschoonmaak van je badkamer

Scrubs, borstels, pincetten, bodylotion, scheerschuim, shampoos en natuurlijk ook nog een aantal mascara's. Ongemerkt verzamel je in je badkamer toch meer spullen dan je denkt. Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak van je badkamer. Want die is harder nodig dan je denkt!

Het is ook zonde om een crème (onaangeroerd) weg te gooien, maar als de houdbaarheidsdatum is verstreken zit er echt niks anders op. Nee, echt niet! Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Net zoals bij eten, heeft je crème ook een beperkte houdbaarheid. Gebruik je producten die over de datum zijn, dan kan het zijn dat je huid daar slecht op reageert en kan in sommige gevallen zelfs huidinfecties veroorzaken."

6M, 12M of 18M

Het is dus goed om regelmatig een grote schoonmaak van je badkamer te houden: "De houdbaarheidsdatum van je crème of olie vind je meestal op de onderkant van je crème terug. 6M, 12M of 18M geven aan hoelang je een serum, crème of olie kunt gebruiken nadat je hem geopend hebt. Het is ietwat overdreven om een hele administratie van je badkamer bij te houden, maar vaak weet je ongeveer wel hoelang het geleden is dat je een crème gekocht hebt."

En gebruik ook gewoon je gezonde verstand: "Als een product verkleurd is, vreemd ruikt, anders aanvoelt of er vocht op drijft dan doe je er verstandig(er) aan om het weg te gooien."

Vrij van conserveringsmiddelen

Hetzelfde geldt voor producten zonder dop, oude make-upborstels, een hervonden mascara of lippenstift én dat laatste restje zonnebrandcrème van vorig jaar zomer. "Het moet eigenlijk allemaal linea recta de prullenbak in. Vocht en warmte komen de houdbaarheid niet ten goede en als je twijfelt neem dan het zekere voor het onzekere."

Vooral bij natuurlijke en biologische huidverzorgingsproducten waar groots op de verpakking vermeld staat dat ze 'vrij van conserveringsmiddelen’ zijn, moet je extra voorzichtig zijn. "Hou er rekening mee dat een biologische crème met 100% natuurlijke ingrediënten vaak beperkt houdbaar is."

En als je dan toch zo bezig bent met een grote voorjaarsschoonmaak van je badkamer. "Alles wat je het afgelopen jaar niet gebruikt hebt: weg ermee. En eigenlijk ook alles wat je de laatste zes maanden niet gebruikt hebt."

Gezichtsborstels

Om nog maar te zwijgen over de gezichtsborstels van je Clarisonic of Visapure: "Je kunt een poging wagen om ze te reinigen, maar het advies is eigenlijk om ze gewoon te vervangen. Achtergebleven zeepresten en dode huidcellen zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels."

Furrow op Instagram