arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Verbrande lippen door de zon

Verbrande lippen door de zon

Dat je je huid moet beschermen tegen de zon, moge duidelijk zijn. Vergeet alleen niet je lippen mee te nemen in dit proces. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "De huid van je lippen is dun, kwetsbaar en bevat bovendien weinig pigmentcellen, waardoor je lippen snel kunnen verbranden."

Het verraderlijke is dat je vaak pas later (te laat!) merkt dat je lippen verbrand zijn door de zon. "Je hebt het meestal niet door en blijft tijdens het verbrandingsproces gewoon in de zon zitten. De verschijnselen worden vaak pas later zichtbaar. Maar dan is het al te laat."

Verbrande lippen

Verbrande lippen door de zon voelen in eerste instantie gevoelig aan. "De kleur van je lippen wordt ook vaak wat roder. En als ze erg verbrand zijn, kunnen ze opzwellen en kunnen er blaren ontstaan."

Smeren en hydrateren. "Door je verbrande lippen goed te hydrateren en te beschermen, voorkom je dat ze verbranden. Vermijd vaseline, maar gebruik een lipbalsem met een hoge SPF. Hiermee sla je trouwens twee vliegen in één klap, want een kwalitatieve lipbalsem met SPF houdt je lippen vet én beschermt ze tegen de zon."

Hoe verleidelijk ook, lik niet te veel aan je lippen. "Met behulp van koude kompressen kan je de warmte uit je lippen halen. En een andere mogelijkheid is om het washandje in (koude) melk te dompelen. De melk heeft tegelijkertijd een ontstekingsremmend effect, waardoor je een infectie zou kunnen voorkomen."

Pijn

Om het genezingsproces te versnellen kan je 's avonds je lippen insmeren met aloë vera, druivenpitolie of vitamine E. "En als je erg veel pijn hebt, kan je altijd nog een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen slikken om de pijn te verlichten."

En dan is er nog hormoonzalf. "Diprosone crème kan de ergste verbranding wegnemen, maar het gebruik rond je mond is misschien ietwat controversieel. Je zou kunnen overwegen om de zalf alleen op de buitenste randen van je lippen aan te brengen."

Zon

Vanzelfsprekend zul je (voorlopig) de zon moeten mijden. "En als je merkt dat er sprake is van een ontsteking, bezoek dan een arts. Ook als je in het buitenland bent."

Furrow op Instagram