arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
5 fouten in de zon

Top 5 meest gemaakte fouten in de zon

Het kan de beste overkomen: een net iets te rood voorhoofd, verbrande neus, schouders en/of voeten. Je bent niet de enige; dit zijn de meest gemaakte fouten in de zon.

Fout 1: Zonnebrandcrème vergeten na het handen wassen

Je denkt dat je goed bezig bent door een handcrème met factor te gebruiken, maar dan ben je er nog niet. Vooral als je vaak je handen wast, ben je minder goed beschermd dan je denkt. Wil je je handen maximaal tegen de zon beschermen dan zul je je handcrème namelijk meerdere keren per dag opnieuw moeten aanbrengen. Bewaar een tube in je tas en op de wastafel om te voorkomen dat je onbeschermd de zon in gaat.

Fout 2: Geen zonnebrandcrème onder je ogen

Ook een zonnebril kan je een vals gevoel van veiligheid geven. De glazen houden meestal wel het zonlicht tegen, maar beschermen het gebied rondom je ogen niet tegen uva en uvb. En laat hier je huid nu toevallig dunner zijn, en extra gevoelig voor huidveroudering.

Maar voordat je driftig aan het smeren slaat, het aanbrengen van zonnebrandcrème rond je ogen is een precies werkje. Hou er rekening mee dat de meeste producten de neiging hebben om nog iets 'uit te lopen'. Je kunt zonnebrandcrème op je ooglid zelf smeren, maar het gevaar op prikkende ogen is groot. In de praktijk is het beter om alleen gel op het harde gedeelte aan te brengen. Uiteindelijk komt het product echt nog wel wat dichter bij je ogen.

Trouwens een hoed is tegenwoordig niet alleen heel hip, hij zorgt ervoor dat je extra beschermd bent en voorkomt ook dat vergeten gebieden zoals je oren en lippen verbranden. En daarna dan nog wel de zonnebril op, om samenknijpen van je ogen te voorkomen.

Fout 3: Vergeet de uva niet

Het is steeds meer regel dan uitzondering, maar er zijn nog steeds veel zonnebrandcrèmes op de markt die alleen bescherming bieden tegen uvb, maar voor het gemak uva overslaan, terwijl die bescherming minstens zo belangrijk is. Misschien zelfs nog belangrijker.

Wil je het helemaal goeddoen, dan gebruik je een zonnebrandcrème die je ook nog bescherming biedt tegen violet en blauw licht, oftewel: High Energy Visible Light. En ook infraroodbescherming is een optie.

Fout 4: Zonnebrandcrème over datum

De tijd vliegt voorbij, en dat geldt helaas ook voor de houdbaarheid van je zonnebrandcrème. Ergens in je badkamer nog een verdwaalde fles van vorige zomer liggen? Die ook nog eens mee is geweest naar de de camping in Frankrijk. In de prullenbak ermee. De temperatuur is van invloed op de houdbaarheid van het product en vooral als hij warm is geweest, heb je kans dat de werking van de ingrediënten een stuk minder is geworden en dat hij je uiteindelijk niet genoeg beschermt: met een verbrand gezicht tot gevolg.

Niet elke zonnebrand vermeldt trouwens wanneer de datum is verstreken. om er zeker van te zijn dat hij nog werkzaam is, kun je met een stift (permanente marker) de datum van aankoop op de fles vermelden.

Fout 5: Te weinig smeren

De regel is eigenlijk dat overal waar 'te' voor staat, niet goed voor je is, maar dat geldt niet voor de hoeveelheid zonnebrandcrème. Wil je überhaupt voor genoeg bescherming zorgen dan zul je minimaal 2mg/cm2 crème moeten aanbrengen. Dat is echt heel veel. In de praktijk is de kans dan ook klein dat je deze dagelijks aanbevolen hoeveelheid haalt. Dat betekent dat je zelfs met de beste zonnebrandcrème niet goed genoeg beschermd bent.

Rust, reinheid en regelmaat geldt zeker op het gebied van de zonnebrandcrème. Rust om hem secuur aan te brengen, reinheid als het gaat om de kwaliteit (en houdbaarheid) van het product en regelmaat vanwege het feit dat je jezelf om de twee uur opnieuw moet insmeren.

Furrow op Instagram