arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vitamine A-zalf

Tips bij vitamine A-zalf?

No pain, no gain, maar er is een grens. Zelfs voor vitamine A-zalf. Met deze tips voorkom je eventuele bijwerkingen en zorg je ervoor dat je de crème hopelijk beter kan verdragen.

#1: Begin langzaam met vitamine A-zalf

Bouw het gebruik langzaam op. En langzaam betekent ook echt: langzaam. Begin bijvoorbeeld twee keer per week, eventueel met de laagste concentratie van 0,02%.

Reageert je huid goed op de vitamine A-zalf, dan kun je de frequentie in een periode van 6 maanden langzaam opbouwen naar 1 x per dag. Nogmaals met de nadruk op langzaam. Als alles goed gaat, kun je overstappen op de hogere concentratie van 0,05%.

En in het geval van vitamine A-zalf kan je beter te weinig gebruiken dan te veel.

#2: Wees lief voor je huid

Je huid heeft het (in het begin) flink te verduren. Laat vitamine A-zalf het zware werk doen, maar wees verder lief voor je huid. Dat betekent: een milde reiniger, een verzorgende dag- en nachtcrème en bescherm je huid tegen de zon (zie #4).
En misschien moet je die peeling, microdermabrasie of mesotherapie tijdens de opbouwfase ook even achterwege laten.

Extra tip: Als je huid geïrriteerd is, gebruik dan eens een dag even geen vitamine A-zalf. Better safe than sorry.

#3: Neem de bijwerkingen van vitamine A-zalf serieus

Zelfs als je je keurig aan het opbouwschema houdt kan het zijn dat je huid (zeer) gevoelig reageert.
Een beetje roodheid is normaal en ook een branderig gevoel komt veel voor, maar als de bijwerkingen vergelijkbaar zijn met een allergische reactie, dan kun je overwegen om even helemaal te stoppen en je huid volledig tot rust laten komen.

Daarna kun je het gebruik weer rustig opbouwen (nog rustiger dan je al deed) en anders overstappen op Differin. (Lees hier het artikel over Differin, het minder bekende zusje van vitamine A-zuurcrème).

#4: Smeer vitamine A-zalf bij voorkeur 's avonds

Als je kan kiezen, smeer vitamine A-zalf dan 's avonds. Vitamine A kan op zonlicht reageren en hiermee kan de werkzaamheid verminderen.
Verder is de crème niet altijd even gebruiksvriendelijk, dus is het verstandiger om hem 's avonds te gebruiken.

Het kan zijn dat je huid in het begin moeite heeft om vocht vast te houden, hou hier rekening mee. Eventueel kan je (tijdelijk) een extra vette crème gebruiken, om je huid een handje te helpen.

Door het gebruik van vitamine A-zalf ben je ook gevoeliger voor de zon, dus bescherm je huid altijd met een SPF 15, maar liever nog SPF 30.

Furrow op Instagram