arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Opgetrokken tandvlees

De 3 (beste) tips tegen teruggetrokken tandvlees

Alles zakt naar beneden, behalve je tandvlees. Gelukkig één gebied waar je je niet druk hoeft te maken om de zwaartekracht, toch? Tandarts Thomas Rietrae: "Bij teruggetrokken tandvlees komen je tandhalzen (de overgang van de kroon naar de wortel) bloot te liggen. Zodra deze in aanraking komen met warmte, kou, zoet of zuur kan dit pijnlijk aanvoelen."

Helaas kan je teruggetrokken tandvlees nooit helemaal voorkomen. "Verkeerd poetsen, ontstoken tandvlees, leeftijd, maar ook aanleg (erfelijk bepaald) kunnen ervoor zorgen dat je tandhalzen bloot komen te liggen."

1. Goed poetsen

Eén van de eerste en meest simpele stappen in het voorkomen van teruggetrokken tandvlees is goed poetsen: "De meest voor de hand liggende oorzaak is toch tandplak en tandsteen. Goed poetsen dus."


Wist je dat Oral-B Tandvlees & Glazuur REPAIR Tandpasta een antibacteriële werking heeft en de aanmaak van bacteriën remt in het tandplak? Hierdoor zorgt deze tandpasta voor 72% minder tandvleesproblemen dan andere tandpasta's.

2. Elektrische tandenborstel

Als je nog van de generatie bent die zijn tanden met de hand poetst is nu de tijd aangebroken om daar verandering in aan te brengen. Thomas: "Een elektrische tandenborstel zorgt voor een betere verwijdering van tandplak. In plaats van 600 poetsbewegingen, maakt een elektrische tandenborstel er 48.000. Dat is echt een wezenlijk verschil."

En een elektrische tandborstel verkleint de kans op teruggetrokken tandvlees: "Te hard poetsen, een verkeerde poetstechniek en/of een te harde tandenborstel kunnen je tandvlees beschadigen, waardoor je tandvlees omhoogtrekt. Een elektrische tandborstel heeft vaak een automatisch waarschuwingssysteem dat een (licht)signaal geeft of zelfs stopt met roteren als je te veel druk uitoefent tijdens het poetsen. Hierdoor wordt de kans op tandvleesbeschadiging aanzienlijk kleiner."

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar dat geldt al helemaal voor teruggetrokken tandvlees. "Als je tandvlees omhoog is getrokken, gaat het niet meer (vanzelf) terug. In plaats van het probleem te negeren, kun je het beter bij de wortel aanpakken."


3. Zachte opzetborstel

Poets bij voorkeur met een zachte opzetborstel: "Ook als je geen 'echte' tandvleesproblemen hebt, kies dan voor een zachte opzetborstel. (zie hierboven: voorkomen is beter dan genezen).
Hoe goed je tandpasta en tandenborstel ook zijn, de ruimte tussen je tanden vraagt ook om aandacht: "Als je ouder wordt, slijten je tanden langzaam en komen je tanden en kiezen anders op elkaar te staan. Hierdoor wordt de verzorging van je gebit nog belangrijker. Zorg ervoor dat je standaard flossdraad in je tas hebt zitten. Als het eenmaal in je systeem zit, kan je nooit meer zonder."

Wist je dat de Oral-B Sensi UltraThin speciaal ontwikkeld is voor gevoelig tandvlees? De combinatie van extra zachte en normale borstelharen verwijdert niet alleen tandplak, maar houdt ook extra veel rekening met eventuele tandvleesproblemen.

Voor meer informatie over Oral-B Tandvlees & Glazuur REPAIR Tandpasta kun je terecht op de website van het Kruidvat.

Furrow op Instagram