arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
blauwe-kaas

Rijstwafels, blauwe kaas en dadels: dit eten veroudert je huid.

Van stress, te veel zon, te weinig slaap en grote hoeveelheden suiker is algemeen bekend dat ze je huid meer kwaad doen dan goed, maar er ligt meer gevaar op de loer. Van zuivel (met name kaas en melk) raakt de huid uit balans, alcohol is ook funest en zo is er nog een lange lijst met etenswaren die je zou moeten vermijden, wanneer je zo lang mogelijk een jonge, elastische gladde huid wilt behouden:

Rijstwafels

Denk je dat je goed bezig bent door je boterhammen te verruilen voor rijstwafels, niets is minder waar. Ze mogen dan goed zijn voor de lijn, als je huidveroudering wilt voorkomen dan kun je ze beter links laten liggen. Rijstwafels behoren tot de categorie verboden voedsel vanwege glycation. Het zorgt ervoor dat bestaande rimpels geaccentueerd worden en voorziet je daarnaast ook nog eens van een slappe huid.

Glycation is het proces waarbij AGE’s ontstaan. AGE is een verzameling eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn en wanneer je er te veel van binnenkrijgt, hechten ze zich aan je collageen en elastine. Met als huidveroudering tot gevolg.

Wil je de schade van AGE’s zo veel mogelijk beperken, dan zit er niks anders op dan geraffineerde koolhydraten te mijden. En daar horen rijstwafels ook bij.

Blauwe kaas

Vanwege de enorme hoeveelheid verzadigde vetten heeft kaas in het algemeen niet een al te beste invloed op je huid, maar Stilton-kaas en blauwe kaas spannen toch wel de kroon.

Door het eten van verzadigde vetten nemen de omega 6-vetzuren in je lichaam toe. Dat klinkt gunstig, maar dit gaat ten koste van je omega 3 (verantwoordelijk voor het reparatieproces van je cellen). Je hebt zowel omega 3, als omega 6 nodig om gezond te blijven, maar ze werken uitsluitend als de balans tussen deze vetzuren optimaal is. En wanneer deze twee niet in balans zijn, zie je dit terug in je huid in de vorm van ontstekingen en acne.

Dadels en watermeloen

Heeft jouw eten een hoge glycemische index? Dan kun je er donder op zeggen dat je binnen de kortste keren met nieuwe rimpels opgescheept zit. Voeding met een hoge GI is verantwoordelijk voor hormonale schommelingen en dit zie je meestal ook terug in je huid. En dat geldt helaas ook voor gezonde voeding zoals dadels en vijgen.

Zo zorgen dadels, vijgen en ook watermeloen voor een stijging van je bloedsuikerspiegel met een verhoogde insulineproductie tot gevolg. Je krijgt niet alleen meer trek in tussendoortjes, maar je kunt daarnaast ook rekenen op een verhoogde afscheiding van serum (talg) in je huid.

melk-is-goed-voor-elk

Melk

Ook voor melk geldt dat je het beter kan laten staan vanwege de invloed op je hormonen. Met extra aandacht voor de magere variant. Omdat deze melk ‘bewerkt’ is, heeft je lichaam nog meer moeite om hem te verwerken. Onrustige huid: check.

Melk bevat 4-5% lactose oftewel melksuiker. Lactose moet door het enzym lactase in de darmen worden afgebroken voordat het in het lichaam kan worden opgenomen. Maar naarmate we ouder worden heeft ons lichaam steeds meer moeite met het verteren van zuivelproducten. Dit wordt lactose-intolerantie genoemd. Het verstoort de werking van de darmen en belemmert de opname van essentiële voedingsstoffen, wat uiteindelijk weer kan leiden tot allerlei huidklachten als eczeem, acne en vele andere huidproblemen.

En dat betekent trouwens dat je niet alleen de melk zult moeten laten staan: ook in gezonde ontbijtgranen en repen vind je vaak zuivel terug.

TWB010213STYLERACES.jpg

Alcohol

Om het leven compleet saai te maken zul je voor een jonge stralende huid ook de alcohol moeten laten staan. Eén glas rode wijn kan nog wel door de beugel en ook één biertje kan vanwege de enorme hoeveelheid silicium nog wel door de vingers worden gezien, maar zodra de aantallen omhooggaan kun je er donder op zeggen dat de conditie van je huid achteruitgaat.

Alles waar te voor staat is niet goed voor je, en dat geldt (helaas) ook voor alcohol. Het is vooral het uitdrogende effect op je huid dat ervoor zorgt dat fijne lijntjes en rimpels beter zichtbaar zijn. O, en de invloed van alcohol op je slaap is ook iets dat je niet moet onderschatten. Je mag dan weliswaar ‘lekker slapen’ met een wijntje op, de kwaliteit van slaap vermindert wel en dit zie je helaas de volgende ochtend terug in de vorm van wallen, donkere kringen en een grauwe teint.

Zo niet sexy, maar misschien toch goed om te weten: het is de alcohol die huidverouderend werkt. Dus je kan zonder zorgen alcoholvrij bier of een Shirley Temple bestellen.

 

Furrow op Instagram