arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
30-jaar-niet-doen-1

Ouder dan 30 jaar? Niet doen!

Het moge duidelijk zijn dat een strakke leren hotpants not done is na je dertigste en voordat je je minirok uit de kast trekt, moet je ook minimaal twee keer nadenken (en je dijen controleren op putten en deuken!). 30 jaar is echt officieel volwassen en dus ook hoog tijd om je huidverzorging en make-up eens grondig onder de loep te nemen. En sommige ritueel te verbranden.

Een dikke laag foundation gebruiken

Het gebruik van een foundation is al lastig als je jong bent, dat wordt alleen maar lastiger naarmate je ouder wordt. Een dikke (donkere!) laag foundation is niet alleen slecht voor je huid, hij zorgt er vaak ook voor dat je er ouder uitziet dan je daadwerkelijk bent.

Te veel foundation ligt vaak als een ‘laag’ op je gezicht, waardoor fijne lijntjes en rimpels juist beter zichtbaar zijn (al helemaal aan het eind van de dag), maar zorgt hij ook voor kleurverschil tussen je gezicht en je handen.

Gebruik sowieso altijd een primer als je voor een foundation kiest en probeer altijd de kleur van je huid aan te houden en ga vooral niet voor een donkerdere kleur.

Geen zonnebrandcrème gebruiken

Afbraak van collageen, vermindering van je hyaluronzuur en pigmentvlekken. En zo gaat het lijstje ‘invloed van de zon op je huid‘ nog wel even door. Er is eigenlijk geen reden te bedenken waarom je je niet zou beschermen tegen de zon. En ja: je wordt ook bruin als je een factor gebruikt.

30-jaar-niet-doen-3

Gebruik minimaal een zonnebrandcrème of -spray met een SPF 15 en mocht je geen zin hebben in al die lagen, kies dan sowieso voor een dagcrème met SPF. De echte zonnebrandcrème-pro’s smeren zich trouwens meerdere keren per dag in. Ook als je make-up op hebt (zie artikel: zonnebrandcrème over make-up).

Je haar elke dag wassen

Niet alleen je huid wordt ouder, je haar doet gezellig mee. Is dagelijks reinigen voor je huid nog een must, voor je haar gaat deze regel niet op. Als je je haar wast, verwijder je namelijk niet alleen het vuil, maar droog je het tegelijkertijd ook uit, omdat je alle natuurlijke oliën uit het haar haalt.

Minder vaak wassen voorkomt dat je alle voedingsstoffen en vetten uit je haar haalt die je haar gezond en glanzend houden. O, en hetzelfde geldt voor de föhn, stijl- en krultang. Probeer het aantal was- en droogbeurten te beperken tot maximaal 3 per week.

Veel make-up gebruiken

Less is more. En dat geldt vooral voor je make-up. Vooral donkere kleuren kunnen ervoor zorgen dat je er ouder uitziet dan je bent. In plaats van je te verbergen achter smokey eyes of enorme hoeveelheden eyeliner, kun je beter met behulp van schaduwen je natuurlijke schoonheid ‘accentueren.’ Door je gezicht op de juiste manier te shapen kun je een strakkere kaaklijn, meer jukbeenderen, maar bijvoorbeeld ook een smallere neus creëren.

Minder make-up heeft trouwens tegelijkertijd als voordeel dat je ’s avonds ook geen uren bezig bent om alles weer te verwijderen.

30-jaar-niet-doen-2

De zonnebank

Eigenlijk is de zonnebank op geen enkele leeftijd geoorloofd, maar voor je dertigste zou je het eventueel nog op jong en naïef gooien. ‘Voorbruinen‘, vanwege de ontspanning of het aanvullen van een vitamine D-tekort wordt op latere leeftijd nog wel eens als excuus gebruikt om toch onder de zonnebank te gaan.

Behalve dat de zonnebank zorgt voor snellere huidveroudering, beschadigt hij je DNA en ook het excuus van voorbruinen gaat niet op, aangezien de uva van de zonnebank geen bescherming biedt. Reminder: het is de uvb die doordringt tot in de opperhuid, waardoor je beter beschermd bent tegen de zon.

Wat doe jij niet meer nu je de dertig gepasseerd bent?

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram