arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
slechte-huid-5

Hoe verminder je een slechte huid?

Je doet er natuurlijk alles aan om hem te voorkomen (reinigen, zo min mogelijk chocolade, zonnebrandcrème), maar ondanks dat is een ‘bad skin day‘ nooit helemaal te vermijden. Milieuvervuiling, per ongeluk toch met make-up in slaap vallen en hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je last hebt van een slechte huid. Het komt nooit gelegen, dus hopelijk verzachten deze tips het leed:

Reinigen

Een mooie huid valt of staat met goed reinigen. Als je last hebt van een onrustige huid is het in eerste instantie belangrijk om je gezicht met milde producten schoon te maken. Je huid zo min mogelijk irriteren is namelijk ook een kunst. Probeer agressieve producten zoals zeep, scrubs en alcohol zo veel mogelijk te vermijden, om te voorkomen dat eventuele puistjes of acne kunnen verergeren. Zelfs anti-acneproducten kunnen de boel alleen maar verstoren.

Gebruik in plaats daarvan een reinigingsproduct met komkommerextracten om je huid te verkoelen en verzachten in combinatie met natuurlijke plantaardige oliën zoals amandelolie (echt!) om verstopte poriën te reinigen en je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

slechte-huid-3

Vochttekort

Een onrustige huid kan ook een teken van je huid zijn dat er sprake is van vochttekort. Extra hydrateren dus die handel. Is je huid droog, voeg dan eventueel een serum toe aan je dagelijkse huidverzorgingsritueel of kies voor een masker met hyaluronzuur.

Let op: er is een verschil tussen een vochtinbrengende dagcrème en een verzorgende crème. Een luchtig serum heeft nu eenmaal een totaal ander effect op je huid dan een volle crème. En het is vooral die laatste die het probleem van een slechte huid alleen maar kan verergeren. Kies daarom altijd een product dat bij jouw huid past. Helaas is dit wel een kwestie van experimenteren.

Retinol

En in het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen‘ is er nog retinol. Dit ingrediënt verwijdert dode huidcellen, waardoor je poriën in de toekomst minder snel kunnen verstoppen, maar ook de gevolgen van een bad skin day (rode vlekjes en kleine littekens) worden minder als je stelselmatig een crème met retinol gebruikt. Profiteer je gelijk van het feit dat dit ingrediënt huidbeschadiging door de zon voorkomt.

Hou wel rekening met de bijwerkingen. Vooral als je te enthousiast aan de slag gaat, kan het zijn dat je last krijgt van een geïrriteerde huid. Hoe slecht je huid ook is, bouw het gebruik rustig op en kijk hoe je huid reageert op retinol crème.

Metronidazol crème

En soms zijn er ook gewoon hardere maatregelen nodig. Met behulp van Metronidazol crème kun je de symptomen van een bad skin day meestal wel onderdrukken. Aangezien hij bacteriën doodt en ontstekingsremmend werkt behoren symptomen als een rode huid, onderhuidse ontstekingen en acne al snel tot het verleden.

Wil je het minder rigoureus aanpakken, maar hou je wel van een beetje ‘drama’? Producten die salicylzuur of benzoylperoxide bevatten kunnen je ook helpen in de strijd tegen puistjes. Hou ook hier rekening met bijwerkingen, vooral als je te hard van stapel loopt.

slechte-huid-2

Getinte BB Cream

Zelfs met de beste foundation blijft het lastig om een slechte huid te camoufleren. Behalve dat je je poriën waarschijnlijk nog meer verstopt, vallen oneffenheden onder een dikke laag make-up vaak juist nog meer op. Less is more dus.

Wil je echt niet zonder make-up de deur uit, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een getinte BB Cream te gebruiken of je foundation met je dagcrème te mengen (zie beautytip visagiste Gigi Bowmer). Twee vliegen in één klap (beschermen en verminderen): gebruik een zonnebrandcrème met kleurtje.

Geduld

Ook al gooi je alle bovengenoemde maatregelen in de strijd: je bent niet binnen één dag van een slechte huid verlost. In het meest gunstige geval gaat het om een paar dagen, maar de effecten van een nieuw product laten vaak een aantal weken op zich wachten. Zelfs bij consequent dagelijks gebruik zul je nog veel geduld moeten hebben.

Furrow op Instagram