arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
bruine-kleur-behouden

Hoe kun je het beste je bruine kleur behouden?

Jij mag dan blij worden van een bruin kleurtje, je huid lacht net iets minder hard. Jouw mooie, bruine teint is namelijk een natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen uv-stralen en stiekem ook een teken dat je huid iets te veel zon te verduren heeft gehad.

Maar als je dan toch al die huidbeschadiging al hebt opgelopen, laat het dan tenminste niet voor niets zijn geweest. Zo kun je het beste je bruine kleur behouden:

Scrubben

Scrubben of exfoliëren is dé manier om voor een egale, bruine teint te zorgen. Als je je huid scrubt, is het trouwens wel beter om dit ’s ochtends te doen. De verdeling van je pigment is namelijk een stuk egaler als het aantal dode huidcellen tot een minimum beperkt is.

Bijkomend voordeel is dat door het scrubben/exfoliëren je gezichts- en zonnebrandcrème beter worden opgenomen. Hierdoor is je huid beter beschermd en heb je ook nog eens de hele dag een stralende en glanzende huid.

Tip: Een verbrande huid is een stuk kwetsbaarder en door ’s avonds te scrubben heb je kans dat de huid beschadigd wordt. Na een dag zon is het dan ook beter om je huid de mogelijkheid te geven zichzelf weer te herstellen.

Zonnebrandcrème

Het is een fabel dat je niet bruin wordt als je een zonnebrandcrème met (hoge) factor gebruikt. Het tegenovergestelde is eerder waar: je wordt juist (dieper) bruin als je je beschermt tegen de zon. Zelfs als je al een kleurtje hebt door de zon, kan een zonnebrandcrème niet ontbreken.

Als je dan toch de zon in gaat, gebruik dan minimaal factor 30. En niet alleen in je gezicht, maar over je hele lichaam.

Tip: Smeer jezelf minstens om de twee uur opnieuw in, of vaker nog als je in het water bent gegaan. Vergeet ook je lippen niet te beschermen met een lippenbalsem met SPF. Ook in het kader van een vergrote kans op een koortslip in de zomer.

Water drinken

Voor, tijdens en vooral na het zonnen bestaat er eigenlijk niet zoiets als ‘te veel water’. In de zon verlies je niet alleen meer vocht (zweet!) maar wordt ook het hyaluronzuur in je huid sneller afgebroken met als gevolg een droge huid. Voor een mooie, bruine teint zit er dus niks anders op dan deze vochtvoorraad continu aan te vullen. Ook groente en fruit kunnen een steentje bijdragen.

Wil je je bruine kleurtje nog naar een hoger niveau tillen, dan kun je overwegen om elke dag een wortelsapje achterover te slaan. Dankzij de bètacaroteen in wortels wordt je huid niet alleen dieper bruin, maar blijft de kleur ook langer behouden. Mochten de wortels je na verloop van tijd de neus uitkomen: ook broccoli staat bekend om de enorme hoeveelheid bètacaroteen.

Een lauwwarme douche

Het lijkt misschien een goed idee, maar een uitgebreid badritueel is niet het beste plan als je je bruine kleurtje lang wilt behouden. Water droogt je huid juist extra uit, en kan je je nu juist niet gebruiken. Wil je jezelf toch graag verlossen van al die lagen zonnebrandcrème die je vanzelfsprekend op je hele lichaam hebt gesmeerd, kies dan eerder voor een korte, lauwwarme douche.

Vooral na het zonnen moet je smeren

Een bruin kleurtje betekent dat je huid nogal wat te verduren heeft gehad. De zon onttrekt sowieso vocht aan je huid, dus ook als je niet verband bent, is het belangrijk om je huid extra te hydrateren. Gebruik het liefst elke avond een verkoelende aftersun of voorzie je huid van een vochtinbrengende of vette crème. Juist door je huid soepel te houden zorg je ervoor dat je je kleurtje net iets langer kan vasthouden.

Tip: Ben je wel heel erg verbrand, dan kan de hormoonzalf Diprosone crème ook de helpende hand bieden. Maar dan gaat het echt om een zonverbrandingsgraad 2-3 of als je last hebt van zonneallergie.

Bronzing powder

Alleen met behulp van de zonnebank lukt het je om je bruine kleurtje voor eeuwig te behouden. (Mocht je dit überhaupt nog in overweging nemen, lees dan hier nogmaals het artikel ‘Hoe slecht is de zonnebank‘.) Lang leve de bronzing powder. Loopt je bruine kleurtje ietwat terug, gebruik dan deze poeder om je gezicht weer van wat kleur te voorzien.

Ook met een zelfbruiner of gekleurde dagcrème kun je trouwens je bruine kleurtje net iets langer vasthouden.

Furrow op Instagram