arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Verbrand door de zon

Help, ik heb te lang in de zon gezeten

Nobody's perfect, dus het kan zomaar gebeuren dat je verbrand bent door de zon. In plaats van een schuldige aan te wijzen, kun je je energie beter steken in het herstellen van je huid. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Vaak merk je het pas (te) laat op dat je te lang in de zon hebt gezeten. Bij een lichte huid bestaat de kans dat de eerste schade al binnen twee uur zichtbaar is, maar bij de meeste huidtypes zijn de eerste symptomen van verbranding pas 6 tot 12 uur later zichtbaar.”

Afkoelen

Afkoelen is één van de beste methodes om de schade tot een minimum te beperken. "Als je (nog) in de buurt van water bent, neem dan een verfrissende duik om je huid af te koelen. Maar hou het kort en/of trek een T-shirt aan om verdere blootstelling aan de zon te beperken."

Ook een koude douche kan helpen om het herstel van je huid te bespoedigen. "Water kan je huid irriteren, dus hiervoor geldt ook dat je het kort moet houden. Gebruik het alleen om de ergste warmte uit je huid te halen. Heb je veel pijn of last van blaren dan is het verstandig om je huid de komende uren te koelen met koude, natte kompressen."

Vocht

Water, de rest komt later... Elian: "De zon heeft een uitdrogend effect op je huid en zodra de warmte uit je huid is doe je er goed aan om je huid van vocht te voorzien. Hiervoor kun je in eerste instantie een verkoelende aftersun (zonder parfum en alcohol) gebruiken en daarna kun je eventueel overstappen op een vochtinbrengende crème of een gel met aloë vera om je huid soepel te houden.”
Vermijd in ieder geval vaseline: "Deze vette crème sluit je huid af, waardoor de warmte die nog aanwezig is niet kan wegtrekken. Daar komt bij dat te veel en vooral te lang gebruik van vaseline ook weer voor huidirritatie kan zorgen."

Water

Na later, komt weer water. "Om het herstel van je huid zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen heb je water nodig. En als je ouder wordt is de kans op dehydratie nog groter en is het des te belangrijker om voldoende water te drinken. Verruil je koffie voor kruidenthee, vervang frisdrank door water en eet de komende dagen net iets meer producten met een hoog watergehalte. Fruit, groente en soep bevatten relatief veel vocht en hiermee kun je ook je vochtvoorraad aanvullen."

Hoe goed en snel het herstel ook verloopt, je hebt sowieso huidbeschadiging opgelopen. "Don't kill the messenger, maar iedere keer dat je verbrandt, word je ook een stukje ouder. En misschien nog wel erger: het risico op huidkanker neemt ook toe. Leer van je fouten en bescherm jezelf tegen de zon."

Furrow op Instagram