arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
de-beste-dagcreme-3

De beste dagcrème

Er kan er maar één de beste zijn toch? Maar dat geldt niet helemaal voor huidverzorgingsproducten. Toch kun je met een beetje kennis in ieder geval het spreekwoordelijke kaf van het koren scheiden. Hoe vind je de beste dagcrème en aan welke eisen moet een product voldoen om bij de top te horen?

Superingrediënten

Niets is zo belangrijk als de ingrediënten. De beste dagcrème bevat toch in ieder geval wel vitamine A, C en E. Toegegeven, de concentratie ervan speelt ook een belangrijke rol.

Vitamine A is namelijk pas effectief vanaf 0,5%, voor vitamine C geldt dat er minimaal 3% in moet zitten en voor vitamine E is dit 1%.

Toch is niet elk merk altijd even scheutig met het vrijgeven van de percentages. Om zeker te weten dat de concentratie hoog genoeg is om ook daadwerkelijk iets voor je huid te doen, vind je ze vooraan op de ingrediëntenlijst. Of in ieder geval niet onderaan.

Tube, pompsysteem, of luchtdichte verpakking

In de beste dagcrème vind je niet alleen de allerbeste ingrediënten, maar vanzelfsprekend is ook de houdbaarheid van belang. Er kunnen nog zo veel superingrediënten in zitten, als ze niet meer werkzaam zijn, heb je er na verloop van tijd weinig aan.

de-beste-dagcreme-1

Vergeet doorzichtige of glanzende verpakkingen en glazen potjes (zelfs als ze voorzien van een spatel): om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk licht en zuurstof bij kan komen, zit de beste dagcrème in een tube, is hij voorzien van een pompsysteem of zit hij in een lucht- en lichtdichte verpakking. Hierdoor komt er zo min mogelijk zuurstof bij het product en blijft de werkzaamheid van de ingrediënten maximaal.

Prijs

Goedkoop is meestal duurkoop, maar het is niet zo dat als een dagcrème onbetaalbaar is, dat hij ook gelijk beter is. Er zijn namelijk ook heel veel dure producten die niks voor je huid doen. En ook een heleboel goedkope trouwens.

Bij een dure crème betaal je meestal voor het merk, de overheadkosten (marketing) en voor een spetterende verpakking, maar laten we eerlijk zijn: je ziet ook vaak een gedeelte van de prijs terug in de werkzame ingrediënten. En zo kun je er ook van uitgaan dat een crème van 3 euro niet de beste dagcrème is.

de-beste-dagcreme-2

Zonder alcohol

Je moet bijna een scheikundige zijn om wijs te worden uit de ingrediëntenlijst van een huidverzorgingsproduct. Maar voordat je je aanmeldt bij de dichtstbijzijnde universiteit: ook zonder dat je gestudeerd hebt, kun je bepalen of een crème de juiste werkzame stoffen bevat.

Het grootste gedeelte van de lijst kun je namelijk negeren en kun je je beter concentreren op de ingrediënten waarvan je weet dat ze niet goed voor je huid zijn. Alcohol is daar vaak één van. Probeer in ieder geval de slechte soorten te vermijden: alcohol dernat, ethyl alcohol, ethanol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol en methanol.

Toch wel een punt van aandacht, want er zitten namelijk ook voordelen aan het gebruik van alcohol in cosmetica. Zo kan dit ingrediënt de huid uitdrogen (met de nadruk op kan), maar er is ook een reden dat veel merken alcohol aan hun producten toevoegen. Zo werkt het bacteriedodend en kan het er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat ingrediënten beter worden opgenomen in de huid.

Persoonlijke voorkeur

Over smaak valt niet te twisten en over de beste dagcrème al helemaal niet. Dat is er namelijk eentje waar jij je het lekkerst bij voelt. En die ook nog eens bij jouw huid past.

Heb je een droge huid, kies dan voor een verzorgende dagcrème en bij een vette huid is het weer verstandig om geen olie te gebruiken of een crème die de huid afsluit. En heb je een gevoelige huid? Dan moet je meestal oppassen met parfum, glycolzuur en andere exfoliërende ingrediënten.

Maar ook hiervoor geldt: al zit het product in een tube, bevat het de beste ingrediënten, geen alcohol en is het spotgoedkoop: de beste dagcrème is er eentje waar jouw huid het best op reageert.

Furrow op Instagram