arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gevoelige-huid-verminderen-1

8 tips om een gevoelige huid te verminderen

Je wordt dus niet met een gevoelige huid geboren, maar stress, te weinig slaap, te veel zon en het gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat je inmiddels wél met dit lastige huidtype opgescheept zit. Heb je regelmatig last van oneffenheden (in welke vorm dan ook), roodheid, jeuk en/of schilfertjes? Dan zit er hopelijk tussen één van deze 8 tips eentje bij waarmee je de symptomen van een gevoelige huid kunt verminderen.

PS Mocht het allemaal niet helpen, dan maak je kans op één van de drie exemplaren van Medik8 Redness Corrector ter waarde van 69,95 euro om een rode huid te verminderen. Kijk onder aan het artikel hoe je mee kan doen.

1. Reinigen

Saai, maar het hoort er echt tussen: een mooie huid valt of staat met het reinigen van je huid. Maar ondanks dat het goed voor je is, moet je het ook weer niet meteen overdrijven.

Zelfs als je alles volgens het boekje doet en met de juiste producten, dan nog verander je door het reinigen van je gezicht automatisch de pH-waarde van je huid en bestaat de kans dat de natuurlijke beschermlaag wordt aangetast. Twee keer per dag je gezicht grondig schoonmaken is dus de max. Dat geldt al helemaal als je je gezicht standaard reinigt met een elektrische borstel. Reageert jouw huid na het reinigen met rode vlekken, overweeg dan om hem maar één keer per dag te gebruiken.

2. Niet te warm douchen

Makkelijker gezegd dan gedaan (al helemaal in de winter), maar wil je en gevoelige huid verminderen, douche dan met lauwwarm water. Warm water mag dan fijn aanvoelen, het zorgt er wel voor dat je het laatste beetje hydraterende olië zo door het doucheputje spoelt.

Je hoeft heus niet meteen onder een koude douche te springen, maar probeer in ieder geval korter en minder warm te douchen. En misschien een hele gekke gedachte: een dag niet douchen?!

Mocht je het toch niet kunnen laten om elke ochtend onder een warme douche te stappen (begrijpelijk!), probeer dan in ieder geval je gezicht met deppende bewegingen af te drogen. Te hard wrijven kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt, waardoor je gedurende de dag minder goed bestand bent tegen ‘schadelijke invloeden van buitenaf’, zoals luchtvervuiling en uv-stralen.

3. Vermijd waterproofmascara

Tenzij het niet anders kan, maar probeer waterproof make-up zo veel mogelijk uit de weg te gaan. De mascara an sich kan geen kwaad, maar de manier waarop je hem er aan het eind van de dag weer moet afhalen (krachtige reinigingsproducten in combinatie met nogal wat poetswerk) is meestal niet heel gunstig voor het gebied rondom je ogen. Ook het proberen waard: om met kokosolie je oogmake-up te verwijderen.

Het blijft natuurlijk beter om je huid niet helemaal vol te smeren, maar soms is het nu eenmaal nodig om de boel enigszins te bedekken. Meng je dagcrème met een foundation of gebruik een zogenoemde ‘groene crème’ om een geïrriteerde huid te camoufleren.

4. Wees voorzichtig met scrubben

Om het rijtje compleet te maken: too much geldt niet alleen voor het reinigen van je gezicht, maar het verwijderen van dode huidcellen mag nodig zijn, het kan wel je huidbarrière aantasten. Met mate dus.

Hou er vooral rekening mee dat je scrub of peeling ‘mild’ is. Vermijd daarom scrubs met schelpenzand. Deze mogen dan dode huidcellen verwijderen, de manier waarop (met grof geweld) is niet altijd geschikt als je last hebt van een gevoelige huid. Kies in plaats daarvan een scrub met bijvoorbeeld kristallen en het liefst ook nog een waar werkzame stoffen zoals antioxidanten aan zijn toegevoegd.

In het geval van rosacea is het vaak beter om helemaal geen scrub te gebruiken, maar voor een AHA (Alpha Hydroxy Acid) of BHA’s (Beta Hydroxy Acid) zuur te kiezen.

Hopelijk overbodig om nog te zeggen: je gebruikt voor je gezicht een andere scrub dan voor je lichaam.

5. Hydrateren

Een gevoelige en onrustige huid is vaak ook een kwestie van te weinig vocht. Als je huidbarrière is aangetast heeft je huid meestal moeite om vocht vast te houden. En daar is de vicieuze cirkel: hoe droger je huid, hoe kwestbaarder (gevoeliger!).

Hydrateren dus. Drink sowieso voldoende water, maar voed je huid wat vaker met een moisturizer en hydraterende maskers. Een leave-onmasker kan trouwens ook wonderen doen in tijden van nood.

Heb je vanwege te weinig vocht last van oneffenheden of acne? Grijp dan niet meteen naar acneproducten. Vaak zijn deze veel te agressief en maken ze de boel alleen maar erger. Mild, weet je nog?

6. Puur natuur?

Zodra je een gevoelige huid hebt, ben je geneigd om je huidverzorgingsproducten aan te passen en over te stappen op biologische producten. Maar ‘natuurlijk’ betekent niet altijd beter. Plantaardige ingrediënten kunnen behoorlijk krachtig zijn en je huid kan er net zo heftig (soms zelfs heftiger) op reageren als op niet-natuurlijke ingrediënten.

Wil je het risico op een allergische reactie tot een minimum beperken, test je crème dan bijvoorbeeld eerst op je polsen of de huid achter je oren. Blijf je last houden van een gevoelige huid, schroom dan niet om professionele hulp in te roepen. Vooral als je regelmatig last hebt van een allergische reactie kan een dermatoloog wonderen doen.

7. Zon

De zon kan ook een trigger voor een gevoelige huid zijn. Beschermen zou sowieso een dagtaak moeten zijn, welk huidtype je ook hebt, maar al helemaal in het geval van een gevoelige huid.

Gebruik (meerdere keren per dag!) een zonnebrandcrème met minimaal factor 30, maar wees ook kieskeurig met welke zonnebrandcrème je gebruikt. Chemische filters kunnen namelijk ook voor een gevoelige reactie van je huid zorgen.

8. Keep it simple

Hoe uitgebreider je huidverzorgingsritueel, hoe groter de kans dat je huid erop reageert. Probeer daarom vooral niet te veel producten met elkaar te combineren. Laat bijvoorbeeld je serum eens een periode achterwege en gebruik in plaats daarvan één crème (die geschikt is voor de dag als nacht).

Zelfs als je al jarenlang hetzelfde merk gebruikt, kan je huid op een bepaald toch ineens anders reageren. Probeer verdachte producten een tijdje achterwege te laten en kijk of je huid zich vanzelf herstelt. Het is een tijdrovende strategie, maar hij werkt wel.

En dan is er nog zoiets als de houdbaarheidsdatum. Voor de meeste crèmes geldt namelijk dat je ze tot ongeveer 6 maanden nadat je ze open hebt gemaakt kunt gebruiken. Daarna gaat niet alleen de werkzaamheid verloren, maar is ook de kans groot op bacteriën. En voor sommige ingrediënten geldt dat ze, zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken kunnen transformeren tot irriterende stoffen.

Winactie

Heb jij last van rode vlekken in je gezicht, al dan niet in combinatie met een gevoelige huid? Doe dan mee met de winactie! Medik8 geeft namelijk drie exemplaren weg van de Redness Corrector waarmee je de symptomen van een rode huid kunt bestrijden. Geef hieronder in een comment jouw beste tip om een gevoelige huid te verminderen en maak kans op deze crème ter waarde van 69,95 euro.

 

Furrow op Instagram