arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
thee-met-kurkuma-gember-citroen-3

Thee met verse kurkuma

Het helpt littekens te verminderen, het heeft een ontstekingsremmende werking, het voorkomt pigmentvlekken, het reguleert je talgproductie, het vertraagt de celbeschadiging, het is een natuurlijke pijnstiller, het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, het bestrijdt de symptomen van rosacea, het reinigt je darmen, het verhoogt je spijsvertering, het ondersteunt de lever bij het ontgiftingsproces en het is een krachtige antioxidant. Nog meer redenen nodig om niet elke dag een kop thee met verse kurkuma te drinken?

Verse kurkumawortel

Ondanks dat hij oranje is en een gele kleur afgeeft, wordt kurkuma vanwege zijn vele positieve eigenschappen ook wel het goud onder de kruiden genoemd. Aangeraden wordt om dagelijks één tot drie gram in je eten te verwerken om zo te kunnen profiteren van bovenstaande lijst. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om elke dag een uitgebreide curry te serveren, maar makkelijker is om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kurkuma binnen te krijgen met behulp van deze thee.

thee-met-kurkuma-gember-citroen-2

Peper en kurkuma

Deze thee is trouwens niet compleet zonder peper. Kurkuma wordt namelijk niet altijd even goed door je lichaam opgenomen, maar dit kun je makkelijk verhelpen door er piperi­ne (peper) aan toe te voegen. Zelfs als je niet van peper houdt (zet je hier maar overheen), kan hij niet zonder gedronken worden. De opname van kurkuma wordt namelijk met 2000% verhoogd zodra je hem combineert met zwarte peper.

Maar er zijn nog tal van redenen om deze thee niet zonder peper te drinken: het stimuleert de doorbloeding van je huid en de antibacteriële eigenschappen van deze specerij helpen acne te voorkomen.

Ingrediënten thee met kurkumawortel, gember en citroen

 • 200 ml water
 • verse kurkumawortel
 • verse gember
 • 2 schijfjes citroen
 • zwarte peper
 • *optioneel: rauwe honing en/of warme amandelmelk
thee-met-kurkuma-gember-citroen-1

Recept thee met kurkumawortel, gember en citroen

 1. Breng water aan de kook en schenk dit in een theeglas.
 2. Snij twee schijfjes van de citroen en ook een aantal plakjes van de gember.
 3. Snij de verse kurkumawortel in de lengte doormidden. 
 4. Voeg alles toe aan het warme water en laat minimaal 3 minuten trekken. 
 5. Optioneel, voor de zoetekauw: je kunt ervoor kiezen om een theelepel (rauwe) honing en/of amandelmelk aan deze verse thee toe te voegen. 

En ten slotte: van deze thee met kurkuma is dat hij zorgt dat je eten beter wordt verteerd. Hierdoor zul je ook minder last hebben van een opgeblazen gevoel na de maaltijd.

Furrow op Instagram