arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
sushi-met-quinoa

Sushi met quinoa maken

Zodra je de schil verwijdert, kun je er bijna zeker van zijn dat ook een groot gedeelte van de voedingstoffen verloren gaan. Dit geldt niet alleen voor groente en fruit, maar ook in het geval van rijst. Zelfs de zalm, tonijn en avocado kunnen het gemis aan de vitamines, mineralen en antioxidanten in de witte rijst van sushi niet compenseren. Er zit dus niks anders op dan voortaan alleen nog maar sushi met quinoa te maken.

Health & Lifestylecoach Karlijn Hoebe: "Zodra je het buitenste laagje van een rijstkorrel verwijderd ontstaat er zilvervliesrijst. Om witte rijst te maken worden ook nog de vezellaag en de kiem verwijdert. Tijdens dit proces gaan bijna alle vitamines en mineralen verloren en blijft er uiteindelijk alleen het zetmeelrijke endosperm of kiemwit over."

Sushi met quinoa

Quinoa is officieel geen graansoort, maar omdat de structuur van de korrel op rijst lijkt en vaak op dezelfde manier wordt bereid, wordt hij steeds vaker ingezet als vervanger van rijst. "Eigenlijk kan je sushi met witte rijst niet echt ongezond noemen, maar met quinoa is het (bijna) net zo lekker, maar bevat het meer eiwitten, vitamine B, E, koper, magnesium en ijzer. En in quinoa vind je ook meer vezels dan in witte rijst, waardoor je sneller en langer verzadigd bent."

In deze quinoa met sushi vind je zalm, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld omelet of tonijn.

Ingrediënten sushi met quinoa (voor 2-3 personen):

 • 6 norivellen
 • 300 gram quinoa
 • 1 avocado
 • ½ komkommer
 • 1 theelepel wasabi
 • 1 eetlepel mayonaise (bij voorkeur zelfgemaakte of suikervrij!)
 • 6 plakken gerookte zalm

Benodigdheden:

 • rolmatje voor de sushi
 • kleine pan
 • koekenpan

Sushi met quinoa maken

 1. Kook de quinoa gaar zoals op de verpakking vermeld staat en laat hem vervolgens afkoelen.
 2. Snij de komkommer eerst door de helft en vervolgens in dunne repen ter lengte van het nori vel. Doe hetzelfde met de avocado.
 3. Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 theelepel wasabi en schep dit door de quinoa, zodat deze wat plakkeriger wordt.
 4. Leg het norivel met de ruwe kant naar boven op het rolmatje. Verdeel een zesde van de quinoa over het norivel, maar zorg dat aan het uiteinde 3 cm vrij blijft als plakrand.
 5. Leg een plak gerookte zalm over de lengte van het norivel. Leg de avocado en komkommer naast de zalm.
 6. Rol de sushi nu voorzichtig (maar strak!) op met behulp van het rolmatje.
 7. Maak de bovenste rand een beetje nat met water en plak de rol dicht. Druk de rol goed aan en snij deze in stukjes. Maak op dezelfde manier de andere 5 rollen.
 8. Serveer de sushi met quinoa sojasaus, wasabi en/of verse gember.

TIP! Deze sushi met quinoa kan je al prima een aantal uur van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Het is wel beter om de rollen pas in stukjes te snijden als je de sushi uit de koelkast haalt.

Furrow op Instagram