arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
stamppot-boerenkool-zoete-aardappel-2

Stamppot met zoete aardappel en boerenkool

De winter schreeuwt natuurlijk om een tradionele stamppot, maar zodra je er rookworst, spekjes en jus aan toevoegt wordt deze gezonde maaltijd ineens een caloriebom vol met verzadigde vetten. Gelukkig is deze stamppot met zoete aardappel en boerenkool een stuk lichter én ook nog eens goed voor je huid.

Health & Lifecoach Karlijn Hoebe: “De zoete aardappel in deze stamppot zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt en door de enorme hoeveelheid vezels blijf je ook langer verzadigd. En runderrookvlees is bijvoorbeeld weer een gezond alternatief voor de rookworst en spekjes.”

Laten we eerlijk zijn: een stamppot zonder worst is natuurlijk niet compleet: “Je hoeft echt niet elke dag een biefstuk te eten, maar de angst voor vlees is niet altijd even gegrond. Het zijn vooral vleeswaren zoals een gehaktbal, slavink of rookworst die vol met slechte vetten zitten.”

Zink

Nog een reden om vlees te eten: zink. Dit mineraal is van belang bij de opbouw van eiwitten en tegelijkertijd ook voor de groei en vernieuwing van weefsel. Essentieel als het gaat om een mooie huid. “En laat een tekort aan zink nu desastreus zijn voor je huid. Heb je er te weinig van dan kan het namelijk zomaar zijn dat je last krijgt van een droge huid en in extreme gevallen kan het zelfs eczeem veroorzaken.”

gestampte-zoete-aardappel

Ingrediënten stamppot met zoete aardappel en boerenkool

 • 400 gram zoete aardappelen
 • 300 gram (voorgesneden) boerenkool
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 50 gram feta
 • 50 gram runderrookvlees in plakjes
 • 30 gram pijnboompitjes
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 eetlepel olijfolie
 • naar smaak toevoegen: peper & zout
stamppot-boerenkool-zoete-aardappel-1

Recept stamppot met zoete aardappel en boerenkool

 1. Schil de zoete aardappels en snij deze in grove stukken. Kook de aardappelen in ongeveer 10 minuten gaar in een grote pan water. Voeg eventueel een snufje zout toe aan het water.
 2. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan en zet deze apart. Snij de plakjes runderrookvlees in reepjes en bak deze vervolgens in dezelfde pan.
 3. Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote wokpan en bak hier het uitje en knoflook kort in aan. Voeg vervolgens de boerenkool met een paar eetlepels kookvocht toe en roerbak deze voor ongeveer 3-4 minuten op hoog vuur mee.
 4. Giet de aardappelen af, maar houdt een klein beetje kookvocht in de pan. Stamp de zoete aardappels met het achtergebleven kookvocht.
 5. Voeg vervolgens de boerenkool en de mosterd erbij en stamp het tot een glad geheel. Breng op smaak met wat peper en zout.
 6. Roer de pijnboompitjes en het runderrookvlees door de stamppot en verkruimel er tenslotte wat feta overheen.

TIP! Ben je geen fan van boerenkool, dan zou je deze stamppot ook kunnen maken met spinazie, andijvie of rucola.

Wil je meer informatie over een gezonde levensstijl, voeding en coaching dan kun je trouwens terecht op de website van Karlijn Hoebe.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram