arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
primal-foods

Primal Foods

Tot vijf jaar geleden leefde ik soms dagen op winegums en cola light. Nu eet ik volgens het Primal Foods-principe: ik mag alles eten, zolang het maar onbewerkt is en niet uit een pakje komt. Ik voel me er veel fitter bij.”

Naar aanleiding van mijn interview in de VIVA, waarin ik vertelde over de 5 smaakmakers (lees: 5 dingen die hot and happening zijn) in mijn leven, ontstond er nogal wat nieuwsgierigheid naar Primal Foods.

Primal Foods

Je kunt bijna geen bakker meer binnenstappen zonder dat je er ladingen spelt-, zuurdesem- of koolhydraatarmbrood in de schappen vindt. Het moet tegenwoordig zo veel mogelijk glutenvrij of biologisch verantwoord zijn. O ja, en vergeet de lactose-intolerantie ook niet. Want je hoort er ook al niet meer bij als je in de supermarkt gewone melk uit het koelvak haalt. Amandelmelk of soyamelk it is. Soms zie je door alle dieetbomen het bos niet meer.

primal-foods-2

Primal Foods probeert een beetje structuur aan te brengen in de gezondheidsrage die er op dit moment door Nederland raast. Met Primal Foods hoef je geen calorieën te tellen of koolhydraten te mijden. Je mag alles eten, als het maar geen ingrediëntenlijst heeft. Zo bestaat een appel alleen uit appel, een paprika alleen uit paprika en tomaat alleen uit tomaat. Dat zijn dingen die je dus zonder zorgen mag eten, net als noten, groente, eieren, vlees en vis.

Wat je niet mag eten is bewerkt voedsel zoals bouillonblokjes, sausjes of andere dingen die uit een pakje komen en helaas ook alle vormen van snoep zijn verboden. En daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt en regelmatig eet.

Primal Foods in 5 stappen:

  • 1. drink voldoende
  • 2. eet 3 macronutriënten per maaltijd (eiwitten, koolhydraten en vetten)
  • 3. eet onbewerkt voedsel
  • 4. eet 5 dagen in de week 5 x per dag
  • 5. luister naar je lichaam

Gelukkig mag je wel heel veel combinaties maken met allerlei ingrediënten. Zo kun je dus met een gerust hart verse mayonaise maken met behulp van eieren, olijfolie en mosterd voor bij je aardappelen uit de oven. Als het maar niet van de snackbar komt.

Het principe van Primal Foods is vrij simpel, maar laten we eerlijk zijn: het kost wel veel tijd. Het is nu eenmaal een stuk makkelijker om een boterham met worst te maken, dan een verse salade met groente. En een liga als tussendoortje voor onderweg is een stuk makkelijker in je tas te stoppen dan een gekookt eitje en gesneden groente.

primal-foods-3

Ik was er namelijk stiekem altijd van overtuigd dat ik gezond at, maar pas als je er extra op gaat letten merk je hoeveel bewerkte dingen je onbewust naar binnen propt. Zo ben ik verslaafd aan pindakaas: (lees: ik leef op pindakaas), maar dat is natuurlijk allesbehalve primal… Gelukkig hoef je met Primal Foods niet ineens je leven drastisch om te gooien. Je mag het langzaam opbouwen met behulp van een stappenplan.

Ondanks dat ik nog steeds 3 kilo moet afvallen voor de zomervakantie, is dit geen standaard afvalprogramma of crashdieet, maar bedoeld om gezonder te leven. Mijn eerste opdracht is om meer water te drinken en meer groente te eten. Dat kan ik aan. Stapje voor stapje moet je steeds meer ongezonde dingen vervangen voor gezonde.

Wil je meer informatie over Primal Foods? Alle vestigingen van HealthCity bieden Primal Foods aan.

 

Furrow op Instagram