arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
melk-is-goed-voor-elk

Melk is goed voor elk?

Melk is goed voor elk? We hebben van jongs af aan geleerd dat we dagelijks minimaal één glas melk moeten drinken. Wie heeft vroeger niet te horen gekregen dat je melk nodig hebt om sterke botten te ontwikkelen?

Maar je hoort steeds vaker dat melk helemaal niet zo goed voor je is. Ik vroeg Personal Liftestyle Coach Karlijn Hoebe of het echt zo is dat melk slecht voor je is en wat er waar is van het gerucht dat je van melk cellulite krijgt.

Melk is toch goed voor je?

Karlijn: “Mensen zijn de enige volwassen zoogdieren die melk drinken. Heb je ooit een volwassen koe bij een andere koe melk zien drinken? Prof. Dr. Muskiet (die reeds 9 jaar onderzoek doet naar het gebruik van granen en zuivel door de mens) stelt dat wij als oermens helemaal geen melk dronken. Genetisch gezien zouden we niet zijn gemaakt voor het drinken van melkproducten.”

melk-is-goed-voor-elk-3

Melk wordt door zowel mensen als dieren genuttigd. Maar daarbij zijn mensen de enigen die de melk drinken van andere dieren. Wat goed is voor babykalveren is niet per definitie ook goed voor mensen. De melk van elk diersoort is uniek en speciaal gericht op de behoeften van die specifieke soort. Zo is koeienmelk bijvoorbeeld veel rijker in proteïnen dan menselijke melk. Maar aan de andere kant heeft het weer minder essentiële vetzuren die menselijke borstvoeding wel biedt.”

Wat heeft melk met de huid te maken?

Karlijn: “Melk bevat 4-5% lactose oftewel melksuiker. Lactose moet door het enzym lactase in de darmen worden afgebroken voordat het in het lichaam kan worden opgenomen. Maar naarmate we ouder worden heeft ons lichaam steeds meer moeite met het verteren van zuivelproducten. Dit wordt lactose-intolerantie genoemd. Lactose-intolerantie verstoort de werking van de darmen. Een verstoorde darmwerking belemmert de opname van essentiële voedingsstoffen, wat uiteindelijk weer kan leiden tot allerlei huidklachten als eczeem, acne en vele andere huidproblemen.”

Maar wat moet je dan eten of drinken voor sterke botten?

Karlijn: “Men denkt ten onrechte bij calcium aan zuivelproducten, waardoor bij het elimineren van deze producten direct de angst ontstaat dat we niet genoeg binnen krijgen voor het behoud van sterke botten. Dit hoeft echter absoluut niet het geval te zijn.”

melk-goed-voor-elk

Er zijn voldoende calciumrijke producten die niet de nadelen van zuivel met zich meebrengen. Veel betere bronnen van calcium zijn bladgroentes. Het dagelijks eten van verse, rauwe bladgroentes zoals spinazie, andijvie, of boerenkool geeft ons lichaam ruim voldoende calcium. Dit kan je met gemak binnenkrijgen door het drinken van een groene smoothie. Daarnaast zit het ook in producten als zaden, noten, pijnboompitten, cacao, quinoa, boekweit, eieren en nog veel meer. Daarnaast is voor de opname van calcium vitamine D en K van groot belang.”

 

Furrow op Instagram