arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
brood-huid

Glutenvrij brood goed voor je huid?

Gewoon brood kopen bij de bakker is de laatste tijd al een hele uitdaging. Zo word je overspoeld met speltbrood, koolhydraatarm en glutenvrijbrood.

Was je vroeger nog een buitenstaander als je glutenvrij door het leven ging, nu hoor je er als je gluten eet eigenlijk niet meer bij. Maar wat zijn gluten nu precies en wat doen ze voor ons lichaam en huid?

Ik vroeg Personal Liftestyle Coach en voedingsdeskundige Karlijn Hoebe alles over dit nieuwe fenomeen:

Wat zijn gluten eigenlijk?

Karlijn: “Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graansoorten zoals tarwe, gerst, spelt, kamut en rogge. Behalve in brood kom je gluten ook tegen in, pasta, koekjes, bier en sojasaus. En ze zitten ook vaak verstopt in allerlei producten waar je dat minder snel zou verwachten, zoals kant-en-klare soepen, bouillonblokjes, snoepjes, sterkedrank, vruchtendranken, boterhammenworst en ga zo maar door.”

speltbrood

Zijn gluten dan zo slecht?

Veel mensen kunnen niet tegen gluten zonder dat zij zich hier zelf van bewust zijn. Het is vaak moeilijk om glutenintolerantie vast te stellen, omdat er zoveel verschillende symptomen zijn die kunnen wijzen op een overgevoeligheid voor gluten. Bovendien variëren de symptomen van persoon tot persoon. Symptomen van glutenintolerantie kunnen zijn buikpijn, diarree, obstipatie en huiduitslag.

Onderzoeker Kenneth Fine, gespecialiseerd in gluten, beweert dat een schrikwekkende 81 procent van de bevolking aanleg heeft voor glutenintolerantie. Dat wil zeggen dat vier op de vijf mensen gevoelig is voor deze eiwitten.”

Dat betekent dat brood slecht kan zijn voor je huid?

Karlijn: “Bij een overgevoeligheid voor gluten reageert het immuunsysteem van het lichaam met een allergische reactie waarbij de dunne darm wordt beschadigd en ontstekingen worden veroorzaakt. Door deze ontstekingen kan de dunne darm niet goed functioneren en worden de voedingsstoffen niet of niet goed opgenomen in het lichaam. Ontstekingen in het lichaam kunnen indirect leiden tot ontstekingen van de huid en op die manier huidproblemen veroorzaken. Zo kan inname van gluten mogelijk huidproblemen als rosacea verergeren.”

“Verscheidene onderzoekers hebben sterke aanwijzingen dat onze prehistorische voorouders weinig granen aten. De mensen die toen leefden waren jagers en verzamelaars en aten vooral vlees, groenten, fruit, noten en zaden. De Amerikaanse arts Dr. Mercola stelt dat sindsdien ons lichaam nauwelijks is geëvolueerd en het dus dan ook niet verwonderlijk is dat granen de veroorzakers zijn van veel gezondheidsklachten.”

“Omdat graan een belangrijke plaats inneemt in ons moderne westerse voedingspatroon, zou je kunnen denken dat een écht gezond eetpatroon waarin geen gluten voorkomen betekent dat je bijna niets meer kan eten. Dit valt echter reuze mee.”

Brot - bread 08

Wat mag je dan wel eten als je geen gluten wilt eten?

“Er zijn genoeg gezonde alternatieven die uitstekende (eiwitrijke) vervangers zijn voor graanproducten. Een steeds meer gezien product met een hoog eiwitgehalte is quinoa, een graanachtig zaadproduct dat oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Daarnaast zijn tal van andere voedingsbronnen als rijst, gierst, teff, boekweit, havermout, (zoete) aardappels, linzen, kikkererwten en bonen glutenvrij.”

Let wel op dat sommige producten, zoals havermout, kleine hoeveelheden gluten zouden kunnen bevatten, aangezien deze worden gefabriceerd in een fabriek waar ook gluten aanwezig zijn. Veel supermarkten en reformwinkels bieden tegenwoordig een hele lijn producten die geen gluten bevatten aan, waaronder brood en pasta zonder gluten. Blijf echter kritisch op producten met de benaming ‘glutenvrij’. Dit aangezien je bij voorkeur beter geen bewerkte voedingsmiddelen kan eten, maar juist wat rechtstreeks uit de natuur komt.

Geen brood meer dus?

Karlijn: “Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig in plaats van tarwe- voor speltbrood. Speltbrood bevat nog steeds gluten, maar wel in mindere mate in vergelijking met tarwebrood. Mijn advies is om in ieder geval te kijken of het mogelijk is voor jou om te minderen in de inname van producten die gluten bevatten en op zoek te gaan naar lekkere en gezonde alternatieven.” 

 

Furrow op Instagram