arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gezonde-pindakaas-4

Gezonde pindakaas: notenpasta

Nooit te oud voor gezonde pindakaas

Pindakaas… wie is er niet groot mee geworden? Cosmetisch arts Elle Vissers: “Ik ben in ieder geval altijd een liefhebber geweest en kan gemakkelijk een halve pot leeglepelen. Helaas zitten de meeste potjes pindakaas boordevol met suikers en allerlei chemische E-nummers, die we liever niet in ons lichaam willen hebben. De lightvarianten zijn mogelijk nog ongezonder dan de ‘normale’ pindakaas. Deze week een heel goed alternatief en naar mijn mening ook nog eens veel smakelijker. Je bent nooit te oud voor gezonde pindakaas, oftewel voor deze heerlijke notenpasta.” 

Noten zoals de amandelen en cashewnoten in deze pasta zijn echte bommetjes van gezonde onverzadigde vetten en eiwitten. “Laat je niet misleiden door het hoge vetgehalte van noten. Ook al behoren ze tot het meest vette voedsel dat je kunt eten, ze behoren eveneens tot een van de gezondste voedingsmiddelen. Onthoud goed: vetten maken je niet per se dikker. Het gaat om het soort vet en wat je lichaam ermee kan doen. Hierna beschrijf ik e enkele belangrijke gezondheidseffecten van amandelen en cashewnoten.”

gezonde-pindakaas-1

Amandelen

“Amandelen zijn rijk aan calcium, magnesium en vitamine E. Calcium speelt een belangrijke rol bij het uitrijpen van onze huidcellen. Aangezien de huid zich continu moet blijven vernieuwen, is dit mineraal essentieel voor een mooie, gladde en sterke huid. Voor huidvernieuwing is ook magnesium nodig, sterker nog, voor meer dan 300 chemische reacties in  ons lichaam is magnesium van groot belang.”

“En dan vitamine E: de E van Eindeloos jong blijven. Iedereen, die een beetje geïnteresseerd is in mooi (en gezond) ouder worden, weet dat vitamine E een belangrijke antioxidant is. Vitamine E beschermt tegen (huid)veroudering en tal van lichamelijke aandoeningen. Vitamine E kun je ook terugvinden in vele huidverzorgingsproducten.”

“Wist je ook dat vitamine E vooral goed samenwerkt met vitamine C? Samen beschermen ze de huid tegen vroegtijdige veroudering als gevolg van schadelijke uv-stralen en de vorming van vrije radicalen.”

gezonde-pindakaas

Cashewnoten

“Cashewnoten vormen een goede bron van ijzer en zink. IJzer is belangrijk voor de omzetting van procollageen naar collageen. Collageen zorgt voor de stevigheid van onze huid. De werking van bepaalde fillers, zoals Radiesse, is zelfs gebaseerd op het stimuleren van nieuwe collageenaanmaak. Ook zink mag zeker niet vergeten worden als we niet te gerimpeld willen worden. Zink draagt bij aan de aanmaak van elastine. Zoals de naam al suggereert zorgt elastine voor een elastische, veerkrachtige (lees: rimpelloze) huid.”

“Kortom, deze gezonde pindakaas is een goede boost voor onze huid! Nog meer goed nieuws: het maken van deze notenpasta is ook nog eens supersimpel.”

gezonde-pindakaas-2

Ingrediënten (voor 1 potje gezonde pindakaas):

  • – 2 el kokosolie
  • – 100 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten
  • – 100 gram ongezouten, ongebrande amandelen
  • – 1 theelepel Himalaya-zout

Benodigdheden:

  • – oven
  • – keukenmachine
gezonde-pindakaas-5

Hoe maak je gezonde pindakaas?

Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de amandelen en cashewnoten over een bakplaat en verdeel het zout uit over de noten. Schuif de bakplaat in de oven en rooster ze gedurende ongeveer 10 minuten.

Laat de noten afkoelen en doe ze met het zout en de kokosolie in de keukenmachine.

Als je nu goed oplet kun je zien hoe de noten van grote stukken in een meelachtige substantie veranderen. In de volgende fase zal de notenolie langzaam vrijkomen waardoor een romige pasta ontstaat. Laat de keukenmachine doorwerken totdat het geheel een smeuïge massa is geworden. Je kunt op dit moment naar smaak nog een beetje zout toevoegen.

Als laatste stap schep je de notenpasta over in een glazen bewaarpot. De notenpasta is lang houdbaar als je er tenminste vanaf kan blijven.

Een belangrijke kanttekening bij deze notenpasta: noten bevatten erg veel vetten en dus ook veel calorieën. Zoals ik eerder schreef maken gezonde vetten je in principe niet dikker. Maar hierbij geldt wel: geniet met mate! 30 gram noten per dag (of één flinke eetlepel notenpasta) is meer dan voldoende voor het verkrijgen van alle positieve effecten.

Furrow op Instagram