arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gezonde-cupcakes-met-chocolade-topping-4

Gezonde cupcakes met chocolade topping

Gezonde cupcakes met chocolade topping

Cosmetisch arts Elle Vissers: “Vorige week stond gezonde pindakaas centraal en dat is niet alleen heerlijk op rijstwafels, je kunt er ook deze ‘gezonde cupcakes met chocolade topping’ mee maken. Naar mijn mening het lekkerste koekje/snoepje/gebakje ever!”

“In Amerika zijn de zogenaamde ‘peanut butter cups’ één van de meest populaire tussendoortjes. Hoe lekker (en makkelijk) deze massaal geproduceerde cups ook zijn, ze dragen niet bepaald bij aan een goede gezondheid en huid.”

peanut-butter-cups

“Op de ingrediëntenlijst van de peanuts butter cups prijken namelijk de volgende stoffen waar je niet blij van wordt:

 • – Geraffineerde (=slechte) suiker: deze suikers leiden onder meer tot ‘versuikering’ van de kleine bloedvaten en collageenvezels in je huid. Het resultaat: een slappere en grauwere huid.
 • – Melk en melkvet: melk bevat lactose een stof waar veel mensen intolerant voor zijn. Dit kan zich uiten door lichamelijke klachten zoals problemen met de ontlasting, buikkrampen en vermoeidheid.
 • – Chemische conserveermiddelen: de lijst met negatieve effecten van chemische conserveermiddelen op ons lichaam is eindeloos.”

Gelukkig is er een supergoed en makkelijk alternatief! Met slechts 4 ingrediënten tover je deze heerlijke en gezonde cupcakes tevoorschijn. Ik ben zelf niet zo’n zoetekauw, maar voor deze snack mag je me ’s nachts echt wakker maken.”

Nieuwsgierig waarom deze cupcakes met chocolade topping wel gezond zijn en zorgen voor een mooie huid? Elle: “Ik zal eens wat voordelen voor je opsommen.”

gezonde-cupcakes-met-chocolade-topping-3

Kokosolie

“Kokosolie geeft deze cups niet alleen een lekker tropisch smaakje, het is eveneens een super bron voor laurinezuur. Laurinezuur is een verzadigde vetsoort met antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen, waardoor het je lichaam beschermt tegen ongewenste infecties. Daarnaast vormt kokosolie een goede bron voor cholesterol. Het wordt vaak vergeten dat cholesterol essentieel is voor een sterke huidbarrière en een gezonde glans.”

Rauwe cacaopoeder

“Rauwe cacao wordt met recht een superfood genoemd. Het bevat meer dan 300 bestanddelen (eiwitten, magnesium. calcium, zink, ijzer en koper) met voordelige effecten op je gezondheid en huid zoals het stimuleren van de doorbloeding.”

“Daarnaast is rauwe cacao rijk aan antioxidanten die je beschermen tegen de beschadigende invloed van vrije radicalen. Op die manier werken antioxidanten het verouderingsproces (en de vorming van rimpels) tegen. Last but not least: rauwe cacao bevat serotonine, een stof die werkt als antidepressivum. Deze cups kunnen dus bijdragen aan een goed humeur.”

“Nu weet ik dat chocola vaak wordt geassocieerd met acne. In het geval van deze cups met rauwe cacao hoef je hier niet bang voor te zijn. Het zijn namelijk de suikers in ‘gewone’ chocolade die bijdragen aan vervelende puistjes.”

gezonde-cupcakes-met-chocolade-topping-2

Ingrediënten (voor 8 cups)

Voor de notenpasta bodem:

 • – 8 eetlepels zelfgemaakte notenpasta (zie blog: gezonde pindakaas)
 • – 1 eetlepel agave siroop
 • – 2 eetlepels gesmolten kokosolie

Voor de chocolade topping: 

 • – 4 eetlepels rauwe cacaopoeder
 • – 1 eetlepel agave siroop
 • – 3 eetlepels kokosolie

Benodigdheden

 • – cakevormpjes
 • – vriezer
gezonde-cupcakes-met-chocolade-topping

Hoe maak je het?

Stap 1: De notenpasta bodem

Meng de notenpasta, agave siroop en gesmolten kokosolie in een pannetje tot er een gladde massa ontstaat. Vul ieder vormpje met 2 eetlepels van het mengsel. Plaats de vormpjes gedurende 15-20 minuten in de vriezer totdat de bodem hard is geworden en ga verder met stap 2.

Stap 2: De chocolade topping

Meng de rauwe cacao poeder, agave siroop en gesmolten kokosolie in een pannetje tot er een gladde massa ontstaat. Vul ieder vormpje met 1,5 eetlepel van het chocolade mengsel. Plaats de vormpjes gedurende 15-20 minuten in de vriezer totdat de cup hard is geworden.

gezonde-cupcakes-2

Let op: Haal de cups pas net voordat je ze op gaat eten uit de vriezer. Door de kokosolie zullen de cups gaan smelten op kamertemperatuur. Je kunt ze na het uitharden wel in de koelkast bewaren.

Furrow op Instagram