arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Furrow Health: wat is een calorie?

Soms zijn er woorden die je heel vaak gebruikt, maar waarvan je eigenlijk niet precies weet wat het exact is. Ik heb dat met het woord calorie. Ik weet bijna van alles wat ik eet hoeveel calorieën er in zitten, maar als je me vraagt wat een calorie precies is, dan wist ik het antwoord tot voor kort eigenlijk niet. Wat is een calorie?

Een calorie is een eenheid voor energie. We zijn gewend om het aantal calorieën te tellen en de hoeveelheid hiervan aan wat we eten te verbinden, maar je zou het dus eigenlijk aan energie moeten koppelen. Bijvoorbeeld: 4 liter benzine staat voor 31,000,000 calorieën.

Een calorie geeft precies de hoeveelheid energie aan net zoals bijvoorbeeld een liter dat bij water doet of Celsius wat zegt over de temperatuur. Meestal weten we precies hoeveel calorieën ons eten bevat. Zo zijn we echt gewend om te denken: “dit drankje bevat 200 calorieën”.

1 gram koolhydraten bevat 4 calorieën, 1 gram eiwitten bevat ook 4 calorieën en een gram vet 9 calorieën. Deze 3 bouwstenen vormen de basis van al het voedsel. Als je dus weet uit hoeveel koolhydraten, vet en eiwitten jouw eten bestaat, dan weet je ook hoeveel calorieën het heeft. Onze lichamen “verbranden” de calorieën uit het voedsel dat we eten door middel van hele moeilijke processen. Maar waar het om gaat is dat sommige calorieën door je lichaam worden gebruikt om te leven en degene die je teveel eet  worden door je lichaam opgeslagen ‘voor later gebruik’. (Lees: opgeslagen als vet!)

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram