arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
crispy-boerenkoolsalade-1

Crispy boerenkoolsalade met zoete aardappel

Vergeet stamppot boerenkool en zelfs met een boerenkool door je smoothie kan je jezelf tegenwoordig niet meer hip noemen. Wil je iets nieuws proberen, dan serveer je deze seizoensgroente als chips, soep, quiche of als crispy basis voor je salade.

Crispy boerenkoolsalade

Omdat boerenkool al snel aan stamppot gekoppeld wordt, is hij enigszins in de vergetelheid geraakt sinds koolhydraten ‘not done’ zijn. Maar aangezien het de meest gezonde groente is die er bestaat, zou je toch moeten overwegen om hem minimaal één keer per week op het menu te zetten. Bijvoorbeeld in de vorm van deze crispy boerenkoolsalade.

Karlijn Hoebe, health & lifecoach: “Behalve dat boerenkool vol zit met antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen zoals vitamine K, zijn het vooral de glucosinolaten die indruk maken.”

Glucosinolaten

“Glucosinolaten beschermen je lichaam tegen de werking van kankerverwekkende stoffen. Ze zorgen ervoor dat je lichaam meer van fase 2-eiwitten aanmaakt. Deze eiwitten maken giftige stoffen in je lichaam onschadelijk. Bijkomend voordeel is dat boerenkool ook nog eens 45 flavonoïden bevat, die de werking van de huidbeschermende antioxidanten bètacaroteen en luteïne versterken. 

“En vanwege de vele vezels in boerenkool, draagt deze groente bij aan een goede spijsvertering en zorgt hij voor een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je langer verzadigd blijft en minder last van energiedipjes hebt.”

crispy-boerenkoolsalade

Ingrediënten Crispy boerenkoolsalade (voor 4 personen):

 • 600 gram boerenkool (vezels voor een goede spijsvertering, stabiele bloedsuikerspiegel)
 • 4 eieren
 • 2 avocado’s
 • 200 gram zoete aardappelen
 • cherrytomaatjes
 • 2 rode bieten
 • Naar smaak toevoegen: peper, zout en paprikapoeder.

Benodigdheden: 

 • ovenschaal
crispy-boerenkoolsalade-2

Recept crispy boerenkoolsalade met zoete aardappel

 • Verdeel de boerenkool over een grote ovenschaal en strooi er wat zout en paprikapoeder overheen. Let op: gebruik (nog) geen olie. 
 • Zet de schaal 20 minuten onder in een voorverwarmde oven van 150ºC. Hussel de boerenkool na 10 minuten even om. Let wel goed op dat de boerenkool niet verbrandt.
 • Haal de boerenkool uit de oven en serveer met zoete aardappelen, cherrytomaatjes, een gesneden bietje en een eitje bunny side up.  

Wil je er een volwaardige maaltijd van maken, serveer deze crispy boerenkoolsalade dan met meer eiwitten zoals kip of kalkoen. Ben je vegetarisch/veganistisch, probeer hem dan eens met tempeh.

Wil je meer informatie over een gezonde levensstijl, voeding en coaching kun je trouwens terecht op de website van Karlijn Hoebe.

Furrow op Instagram