arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Courgettebrood met geitenkaas

Pijnlijke knie = courgettebrood met geitenkaas?

Stijve spieren en pijnlijke gewrichten koppel je niet meteen aan een overdaad koolhydraten, maar het zou weleens je klachten kunnen verminderen. Althans, dat beweren de Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan de University of Alabama in Birmingham.

De link tussen (verkeerde) voeding en pijnlijke gewrichten wordt steeds vaker gelegd, maar nu zijn wetenschappers er ook daadwerkelijk in geslaagd om aan te tonen dat de hoeveelheid koolhydraten van invloed is op je gewrichten.
Anders gezegd, door minder koolhydraten te eten zou je het probleem van stijve spieren en pijnlijke gewrichten drastisch verminderen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn niet per se slecht en je hoeft ze ook zeker niet helemaal links te laten liggen, maar door minder koolhydraten te eten verminder je de concentratie TBARS in je bloed. TBARS geeft de activiteit aan van vrije radicalen in je lichaam.
Hoe minder TBARS, hoe minder vrije radicalen, hoe minder pijnlijke gewrichten. En zo is de cirkel weer rond.

Met dit courgettebrood verhoog je heel eenvoudig je dagelijkse dosis groente, maar hij is ook nog eens koolhydraatarm. Twee vliegen in één klap.

Ingrediënten courgettebrood met geitenkaas

  • 100 gram cherrytomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram courgette
  • 150 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels pesto
  • handje ongebrande noten
  • 100 gram geitenkaas
  • naar smaak toevoegen: peper & zout

Benodigheden:

  • Cakeblik

Recept courgettebrood met geitenkaas

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet de cakevorm in met wat (room)boter.
  3. Halveer de cherrytomaatjes. Bak deze samen met de knoflook even kort aan in een pan. Zet deze even weg, deze dienen ter garnering.
  4. Zet het tomatenmengsel even weg.
  5. Rasp ondertussen de courgette fijn. Laat dit goed uitlekken, anders word je courgettebrood te nat.
  6. Voeg de eieren, amandelmeel, bakpoeder en pesto toe aan de courgette.
  7. Roer de noten door het beslag en voeg naar smaak peper en zout toe.
  8. Schenk het beslag in een cakevorm en verdeel stukjes geitenkaas en het tomatenmengsel over het beslag.
  9. Bak het courgettebrood met geitenkaas in 30 tot 45 minuten gaar in de oven.

Eet smakelijk!

Raak je niet uitgelezen over stijve spieren en pijnlijke gewrichten? Lees dan de tips van personal trainer Niek Warrink over het belang van sporten op latere leeftijd nog eens door.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram