arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
boekweitrisotto-met-rode-bieten-1

Boekweitrisotto met rode bieten

Mooi rood is niet lelijk en dat gaat zeker op voor deze boekweitrisotto met rode bieten. Hoe roder de risotto, hoe beter, aangezien de kleur uiteindelijk weergeeft hoeveel vitaminen, mineralen en antioxidanten erin zitten.

Betalaïnen

Health & Lifecoach Coach Karlijn Hoebe: “In rode bieten zijn betanine en vulgaxanthine verantwoordelijk voor de indrukwekkende kleur, maar daar blijft het niet bij. Deze zogenoemde betalaïnen ondersteunen namelijk de ontstekingsremmende mechanismen (egale huid!) en hebben een beschermende functie vanwege de hoeveelheid antioxidanten.”

Vooral als je last hebt van een grauwe teint is het trouwens raadzaam om regelmatig rode bieten te eten. “Met name de betanine heeft ook een ontgiftende werking, waardoor opgestapelde afvalstoffen in je huid sneller worden afgevoerd.”

Legale doping

Om nog maar te zwijgen over de invloed op je energielevel. “Rode biet wordt niet voor niets in de wandelgangen ook wel ‘gezonde doping’ genoemd. Deze groente zorgt ervoor dat je zuurstofopname toeneemt en je uithoudingsvermogen enorm verbetert, waardoor je zelfs na een korte nacht nog fit door het leven gaat.”

Klein puntje van zorg: betalaïnen gaan vrij snel verloren zodra je de bietjes kookt. Hoe langer je de groente kookt, hoe minder ervan overblijven. Na een uur zijn zelfs bijna alle betalaïnen verdwenen. Roosteren dus.

boekweitrisotto-met-rode-bieten-2

Ingrediënten boekweitrisotto met rode bieten (2 personen):

 • 3 rode bieten
 • 200 gram boekweit
 • sap van ½ citroen
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 rode ui
 • naar smaak toevoegen: peper & zout

Benodigheden:

 • Keukenmachine

Recept boekweitrisotto met rode bieten

 1. Rooster de bieten (met schil en zonder olie!) ongeveer 50 minuten in de oven op 210 ºC. Haal de bieten pas uit de oven als ze zacht zijn en de schil krokant is geworden. Laat ze een paar minuten afkoelen. 
 2. Spoel ondertussen de boekweit goed af in een zeef.
 3. Snipper het uitje en snij de knoflook fijn en verhit deze samen met 1 eetlepel kokosolie in een middelgrote pan. 
 4. Kook de boekweit gaar in ongeveer een halve liter water. 
 5. Verwijder de schil van de bieten en doe ze daarna in de keukenmachine met het sap van een halve citroen, peper en zout. Mix het tot een glad geheel.
 6. Roer de rode bieten door de boekweit en warm alles nog een paar minuten door voor je het gerecht serveert. Eet smakelijk!

TIP: Door deze boekweitrisitto samen met vis te serveren en extra groente maak je er een volwaardige maaltijd van. Ben je vegetarisch? Brokkel er dan wat feta of geitenkaas overheen.

Wil je meer informatie over een gezonde levensstijl, voeding en coaching dan kun je trouwens terecht op de website van Karlijn Hoebe.

 

Furrow op Instagram