arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Furrow Health: 24 uur zonder eten

24 uur zonder eten

Minivasten: 24 uur zonder eten

Ken je dat onrustige gevoel? Dat je trek hebt in iets, maar niet precies kan zeggen waarin? Dan gaat voor mij het grote snaaien beginnen: op zoek in de keuken naar datgene wat mijn honger kan stillen. En meestal is die honger niet te stillen met worteltjes of een handje druiven… Dat gaat toch meer richting de ongezonde dingen zoals chips, chocolade of kaas…

Na mijn suikervrije week van vorige week, ben ik erachter gekomen hoeveel suikers je ongemerkt binnenkrijgt. Ik eet echt heel gezond en was er echt van overtuigd dat ik weinig tot geen suikers at. Het tegenovergestelde bleek waar: ik at de hele dag door suikers zonder dat ik het doorhad.

Deze week heb ik een aantal keer 24 uur niet gegeten, ook wel minivasten genoemd. Het is geen detox, maar door korte momenten te vasten reset je je lichaam als het ware. Niet meteen denken dat het niks voor jou is, als iemand bang is voor vasten dan ben ik het wel. Ik ben echt gek op eten en vind het bijna niet te doen om een maaltijd (of zelfs meerdere) over te slaan.

Beyonce detox

Beyonce is ook fan van 24 uur niks eten

Beyonce kan ook heel goed vasten, maar zij kiest dan voor de citroensapkuur. De citroensapkuur is ook een vorm van vasten, maar dan een stuk langer. Bij deze kuur eet je 8 dagen niks  en leef je alleen op een mengsel van citroenen en ahornsiroop. Gruwelijk, ik moet er niet aan denken en dat is echt niks voor mij.

Dit idee van minivasten staat me meer aan, 24 uur zonder eten denk ik nog wel vol te kunnen houden. Het idee achter minivasten is heel simpel, het leert je onderscheid te maken tussen emotionele honger en echte honger. Onbewust eet je vaak de hele dag door, maar je zou eigenlijk alleen moeten eten wanneer je lichaam energie nodig heeft. Je lichaam is een supermooi instrument (behalve dan dat het je rimpels geeft naarmate je ouder wordt), want als het energie nodig heeft, krijg je een signaal: honger! Door het vasten kort te doen, heb je er geen last van dat je metabolisme in de war raakt.

Ik ben gek op eten, en eet ook de hele dag door. Eerlijk gezegd ben ik wel een beetje een gezondheidsfreak en eet ik bijna altijd de juiste dingen (saai hè?). Niet zo gezond hoor als de meeste BN’ers in hun Grazia eetdagboek aangeven. Zij eten vaak echt heel weinig en alles biologisch.

Mijn eetdagboek:

  • 07:00 uur 2 waldkornbeschuiten, eentje met veel pindkaas en eentje met aardbeien
  • 10:00 uur worteltjes of tomaatjes
  • 12:30 uur heel erg grote salade
  • 15:00 uur kwark of nootjes + fruit
  • 18:00 uur avondeten

Mijn ontbijt is echt heilig. Ik heb ’s ochtends zo’n honger als ik wakker word. Het eerste waar ik aan denk zijn mijn 2 beschuitjes. Dat wordt dus het moeilijkste moment van het vasten. De minivast gaat in na je laatste maalijd, maakt niet uit waneer die is. Je hoeft echt niet ’s ochtends te beginnen. Ik besluit dan ook dat mijn laatste maaltijd mijn tussendoortje is. Daarna ga ik dus echt 24 uur niet eten. Op woensdag start ik met vasten om 15:15 uur.

Ik heb die avond niet echt honger, kan zonder problemen mijn avondmaaltijd overslaan, maar besluit wel vroeg naar bed te gaan. Tijdens het slapen heb ik niet door dat ik aan het vasten ben, dus laat ik vooral maar veel slapen.  Je mag wel water en groene thee drinken, dus ik ga zet vlak voor het slapengaan maar een grote kop thee. Ik hoop dat ik vroeg in slaap val en zo dus 8 uur vasten cadeau krijg. Dat lukt ook, om 21:30 uur val ik in slaap.

De volgende ochtend heb ik echt geen idee wat ik met mezelf aan moet. Ik ben zo gewend aan mijn ochtendritueel, van mijn 2 overheerlijke beschuitjes, dat ik echt onrustig wordt. Ik heb echt wel een beetje honger, maar het valt me eerlijk gezegd wel mee. De onrust is erger om mee om te gaan. Omdat ik geen ontbijt mag eten, zou ik het liefst mijn maag vullen met cappuccino, maar dat mag ook niet. Aan de thee dan maar. Douchen, kinderen naar school toe brengen en naar mijn werk rijden bieden gelukkig afleiding, maar ik ben er best chagrijnig van. Ik mis mijn beschuitjes. Nog maar 6 uur te gaan en dan mag ik weer eten.

Om 11:00 uur heb ik echt, echt honger. Mijn lichaam voelt leeg aan. Gelukkig voel ik me knetterdun, dus die laatste 4 uur red ik ook nog wel. Ik drink liters thee en water en denk de hele dag aan wat ik die middag zal gaan eten. Het hongergevoel komt en gaat, maar ik realiseer me wel dat ik minder honger heb, dan ik van tevoren had gedacht.  Terwijl iedereen op kantoor tosti’s aan het maken is, heb ik het echt heel pittig. Ik ruik aan het brood in de hoop dat het mijn honger stilt. Het ruikt echt goddelijk.

Een meeting op kantoor is echt de allerbeste afleiding, want voor ik het weet is het 15:15 uur. IK MAG WEER ETEN!

Waar het tijdens deze minivast allemaal om draait, is dat er een groot verschil is tussen eten omdat je het gewend bent, en eten als je echt honger hebt. Ik ben uiteindelijk best blij dat ik het gedaan heb, maar ben geen fan van vasten. Ik vind het echt erg om niet te mogen eten. De eerste dagen na mijn minivast herken ik echt het verschil tussen honger en eten om het eten. Ik eet hierdoor ook een stuk minder.

Toch moet ik bekennen dat ik nu, een aantal dagen later weer exact hetzelfde eet als ik altijd doe. Lang leve de pindakaas.

Furrow op Instagram