arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
parabenen-4

Basiscursus: parabenen

Het recept van Coca Cola mag dan het best bewaarde geheim ter wereld zijn, ook over de inhoud van antirimpelcrèmes wordt vaak heel geheimzinnig gedaan. Zo wordt het percentage retinol angstvallig geheimgehouden en melden fabrikanten het liefst zo min mogelijk over wat er nu exact in een potje gaat.

Waar de merken wel graag open over zijn is wat er niet in hun crème verwerkt zit. Zo is de term ‘vrij van parabenen‘ tegenwoordig hot and happening.

Parabenen

Om ervoor te zorgen dat jouw antirimpelcrème niet binnen een week beschimmeld in de badkamer staat worden er meestal parabenen aan huidverzorgingsproducten toegevoegd. Parabenen zijn conserveermiddelen die van invloed zijn op de houdbaarheid. Je vindt parabenen op de ingrediëntenlijst terug als methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen of butylparabeen.

Parabenen zijn gemakkelijk omdat ze geen kleur hebben, je ze niet kan ruiken en bovendien ook goedkoop zijn. Daarnaast hebben ze geen invloed op de andere stoffen die in jouw antirimpelcrème zitten.

parabenen

Vrij van parabenen

Maar met de biologische trend die momenteel door Nederland raast, is het tegenwoordig een stuk hipper om een gezichtscrème te hebben waar geen parabenen aan zijn toegevoegd. Dat wil trouwens niet zeggen dat als jouw crème ‘vrij van parabenen‘ is, dat hij ineens een stuk sneller bederft. Ter vervanging van de parabenen worden er vaak andere bewaarstoffen aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat jouw gezichtscrème niet binnen een week bedorven is.

En helaas is het niet zo dat die alternatieve bewaarstoffen een stuk beter voor je huid zijn. De kans is zelfs groter dat je een allergische reactie krijgt op de ‘natuurlijke bewaarstoffen‘ die gebruikt worden in een crème die vrij van parabenen is.

Parabenen zijn namelijk een stuk veiliger dan vaak gedacht wordt. Zo worden ze al sinds de jaren 1920 gebruikt als synthetisch conserveermiddel in voedsel en medicijnen en 30 jaar later ook in huidverzorgingsproducten. En het wordt ook steeds vaker betwist dat ze daadwerkelijk zo slecht voor de gezondheid zouden zijn.

Lang leve de parabenen? Gebruik je liever een crème met, of eentje zonder parabenen?

Furrow op Instagram