arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
elastine-1

Basiscursus: Elastine

Basiscursus: Elastine

Elastine zorgt ervoor dat je huid mooi jong en glad blijft. Het zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft en bijvoorbeeld na het lachen of fronsen weer netjes in de oorspronkelijke vorm schiet. Tot je 25ste maakt je lichaam dit eiwit nog volop aan en heb je niets om je zorgen over te maken. Daarna neemt de productie van elastine (en ook van collageen!) met het ouder worden af. En dit zorgt ervoor dat onze huid veroudert en we rimpels krijgen. Maar je kunt hier iets tegen doen. Daarom in de basiscursus: elastine.

Elastine

Elastine is een eiwit en de hoofdcomponent van elastische vezels. Het doet voornamelijk zijn werk in bloedvatwanden en longweefsel, maar ook in de huid speelt het een belangrijke rol.

Net zoals collageen wordt elastine geproduceerd door fibroblasten. Elastine gaat vervolgens een interactie aan met fibrilline en hierdoor worden elastische vezels gevormd. Elastische vezels geven, zoals de naam al doet vermoeden, elasticiteit aan weefsels en de mogelijkheid tot terugveren na strekken. Het belangrijkste mechanisme wat een jonge huid zo mooi en elastisch houdt.

elastine-2

Afname elastine productie

Naarmate je ouder wordt, wordt er minder elastine en collageen geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat je huid slapper wordt, maar bijvoorbeeld ook minder makkelijk terugveert. Helaas kun je niet zo heel veel doen aan deze afname van de elastine en collageen productie. Wel kun je voorkomen dat elastine extra snel wordt afgebroken.

Zon en elastine

Probeer in ieder geval de de zon zo veel mogelijk te vermijden. Regelmatig in de zon zitten zorgt er namelijk voor dat elastine veel sneller dan normaal wordt afgebroken.

De boosdoener is uvlicht. Dit licht zorgt ervoor dat elastische vezels in vele kleine stukjes wordt gebroken, waardoor ze hun werk niet goed meer kunnen doen. Dit zorgt er voor dat de huid zijn elasticiteit kwijt raakt en je al vroegtijdig wordt geconfronteerd met huidveroudering. Aangezien je er natuurlijk alles aan probeert te doen om dit te voorkomen, is het belangrijk om in ieder geval elke dag een dagcrème met SPF te gebruiken.

Roken en elastine

Niet alleen zon vergroot de kans op vroegtijdige huidveroudering. Ook roken doet je huid geen goed. Ook door roken worden elastische vezels in de huid in vele kleine stukjes gebroken, waardoor langzaam de elasticiteit van de huid minder wordt. Het gevolg is dat ook roken de kans op het vroegtijdig krijgen van rimpels vergroot.

De belangrijkste factoren die de versnelde afbraak van elastische vezels en daarmee (vroegtijdige) huidveroudering veroorzaken zijn dus de zon en roken. Wil je het krijgen van rimpels dus zo lang mogelijk uitstellen dan is het heel belangrijk om ieder geval deze twee te mijden.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram