arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vitamine-k-2

Vitamine K

Vitamine K

Bij een gezond leven draait het natuurlijk allemaal om vitamines en mineralen. Voor de hand ligt om je bezig te houden met vitamine C en E, maar het is vooral ook vitamine K waar je niet zonder kan. Deze vitamine is niet alleen van groot belang voor een mooie huid, maar bijvoorbeeld ook voor je bloedstolling, de opbouw van botten en het behouden van de elasticiteit van je bloedvaten. Een anti-agingvitamine bij uitstek dus.

Vitamine K en je huid

Vitamine K zorgt voor elastische bloedvaten en op deze manier dus ook voor een goede doorbloeding. Een goede doorbloeding is essentieel om je huid van voeding en zuurstof te voorzien. Er zijn dan ook steeds meer huidverzorgingsproducten die vitamine K bevatten. Helaas is het nog niet helemaal duidelijk of dit ook daadwerkelijk iets toevoegt. Waar je wel zeker iets aan hebt is: eten.

vitamine-k-3

Je lichaam maakt voor een deel zelf vitamine K aan in je dikke darm. Helaas is dit bij lange na niet genoeg om aan je dagelijkse hoeveelheid te komen. Daarom is het ook belangrijk dat je door middel van je voeding deze vitamine binnenkrijgt.

Vitamine K kun je onderverdelen in vitamine K1 en K2. Vitamine K1 vind je voornamelijk in groene bladgroente, zoals boerenkool en spinazie. Ook zit het in plantaardige olie en fruit, zuivel en brood. K2 vind je dan weer terug in zuivelproducten, kip, vlees en eieren.

Vitamine K voor een goede bloedstolling

Je ziet dit niet alleen aan de buitenkant terug, ook de binnenkant kan niet zonder vitamine K. Je hebt hem dagelijks nodig om er voor te zorgen dat je bloed goed kan stollen. Deze vitamine activeert de stollingsfactoren in je bloed, zodat bijvoorbeeld een wondje vanzelf stopt met bloeden. Zonder deze stollingsfactoren, zou je namelijk blijven bloeden.

In je bloedvaten doet hij trouwens ook erg belangrijk werk. Vitamine K zorgt er namelijk voor dat de afzetting van kalk in je bloedvaten (lees: aderverkalking) wordt geremd. Hierdoor blijven je bloedvaten elastisch, jong en gezond.

Daarnaast speelt vitamine K speelt ook een belangrijke rol bij de opbouw van je botten. Het lijkt voor de hand te liggen om extra vitamine K te slikken om botontkalking (osteoporose) te voorkomen. Maar ook hiervoor geldt dat het nog niet helemaal duidelijk is, of je er met deze vitamine alleen bent.

vitamine-k-1

Ben je bang dat je via je voeding niet voldoende vitamine K binnenkrijgt, kies dan voor een supplement. Aangeraden wordt zo’n 90 tot 120 microgram per dag binnen te krijgen. Met de opmerking dat als je ‘bloedverdunners’ gebruikt, dat het raadzaams  even je arts te raadplegen om te kijken wat voor jou het beste is.

Furrow op Instagram