arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Hypoallergeen

Hoe hypoallergeen is hypoallergeen?

Hypoallergeen wasmiddel, hypoallergene crème, hypoallergene mascara, hypoallergene make-up en met een beetje zoekwerk kun je zelfs hypoallergeen ondergoed kopen.
Hypoallergeen it is. Maar wat is het eigenlijk?

Dieke van Groningen, PuurCompany: "Hypoallergeen is geen 'loze belofte' zoals bijvoorbeeld dermatologisch getest, want je moet als fabrikant aan strenge voorwaarden voldoen om de term daadwerkelijk op je verpakking te mogen zetten."

Organic, biologisch of natuurlijk is zeker niet de heilige graal. Integendeel zelfs: de meeste etherische oliën scoren extreem hoog op het gebied van allergenen.

Hypoallergeen

Maar dat wil niet zeggen dat er geen misbruik van gemaakt wordt. "Hypoallergeen wil helaas niet zeggen dat het ook écht hypoallergeen is. Als je goed kijkt, kom je op de ingrediëntenlijst vaak toch nog één of meerdere allergenen tegen."

Hypoallergeen zegt ook niks over de kwaliteit van jouw huidverzorgingsproducten. "Het wil alleen zeggen dat het product bijna geen, weinig of in ieder geval minder dan normaal allergenen bevat. Hypoallergeen geeft alleen aan dat er zo min mogelijk irriterende stoffen inzitten en hierdoor de kans op een allergische reactie klein is."

Allergische reactie

Een product kan nog zo hypoallergeen zijn: je kunt rode vlekken, jeuk en/of een branderig gevoel nooit helemaal uitsluiten. "Hypoallergeen is een heel breed begrip. Er is in ieder geval zo veel mogelijk aan gedaan om de kans op een allergische reactie tot een minimum te beperken. Maar dat geeft zeker geen garantie."

Parfum

Toch veroorzaakt parfum vaak de meeste problemen. "Er is een lijst samengesteld van 26 parfumingrediënten die het meest allergeen zijn. Als een product één van deze geurstoffen bevat, dan moet dit ook apart op het etiket vermeld worden."

Opvallend is dat de meeste etherische oliën niet hypoallergeen zijn. "Organic, biologisch of natuurlijk is niet de heilige graal. Integendeel zelfs: de meeste etherische oliën scoren extreem hoog op het gebied van allergenen."

En zelfs de meest hypoallergene crème zonder parfum, synthetische kleurstoffen, parabenen en sulfaten kan nog voor problemen zorgen. Dieke: "Het kan ook aan de hoge concentratie van de ingrediënten liggen. Als je, zonder dat je het weet, allergisch bent voor avocado, dan hoeft er maar een druppel avocado-olie in verwerkt te zitten, waardoor je huid reageert.
Hetzelfde geldt voor macadamia-olie. Deze olie werkt zeer goed tegen droge plekken, maar als je een notenallergie hebt, dan kan je beter voor een andere olie kiezen."

Je bent waarschijnlijk geneigd om een crème meteen af te keuren als je er rode vlekken van krijgt. "Een allergische reactie zegt niks over de kwaliteit van het product, het geeft alleen aan dat het niks voor jouw huid is."

Hypoallergeen

En hypoallergeen is zeker niet altijd hypoallergeen. "Claims moeten ook gecontroleerd worden. Er moet getest worden of het product inderdaad aan alle criteria voldoet. En daar is niet altijd tijd voor."

Furrow op Instagram