arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
eiwitshake-afvallen

Eiwitshake afvallen vrouwen

Eiwitshake afvallen vrouwen

Misschien moet je in eerste instantie gruwelen bij de gedachte van een eiwitshake, maar in de smaak aardbei, vanille of chocolade (!) kan het zomaar zijn dat je hem nog lekker vindt ook. En als je je realiseert dat hij je ook nog eens kan helpen bij het afvallen, ben je misschien al helemaal fan. Personal trainer Guy van der Reijden: “Eiwitshakes worden tegenwoordig echt niet meer alleen gedronken door bodybuilders, ook als je niet dagelijks in de sportschool te vinden bent en alleen nog even voor de vakantie een aantal kilo’s wilt kwijtraken, zijn ze ideaal.”

Eiwitshake

Eiwitten zijn één van de belangrijkste bouwstenen voor je spieren, botten, maar ook voor je huid. Eigenlijk voor elke cel in je lichaam. Onmisbaar dus: “Je kunt ervoor kiezen omeletten te eten, maar je vindt bijvoorbeeld ook eiwitten in vlees, vis en zuivel.”

eiwitshake-afvallen-3

Dat je ze nodig hebt, is een ding dat zeker is. Guy: “Het nadeel van eiwitten is dat ze redelijk bewerkelijk zijn om te maken. Het is nu eenmaal een stuk makkelijker (en sneller!) om tussen de bedrijven door even een boterham met kaas te maken, dan uitgebreid een kipfilet te braden of een omelet met groenten te bakken.”

En dat is waar een eiwitshake uitkomst biedt. “Een eiwitshake is gewoon heel makkelijk om mee te nemen: Eiwitpoeder, een shakebeker en je bent klaar.”

eiwitshake-afvallen-2

Eiwitshake als tussendoortje

Een eiwitshake is dan ook een ideaal tussendoortje. Guy: “Vooral om het grote gat tussen de lunch en het avondeten te overbruggen. Als je om 16.00 uur geen tussendoortje neemt, heb je ‘s avonds veel honger waardoor je gaat overeten tijdens het diner. En de kans dat je ‘s avonds laat gaat snaaien is hierdoor ook groter. Door ’s middags een eiwitshake te drinken, voorkom je dat je te veel eet bij het avondeten, of erger nog, om 17:00 de foute dingen naar binnen gaat stoppen, omdat je zo’n honger hebt.”

Als je veel sport is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. “Eiwit is essentieel voor spierherstel, maar ook als je wilt afvallen kun je eigenlijk niet zonder hoogwaardige eiwitten.”

Eiwitshake afvallen

Bij afvallen is het meestal een kwestie van minder eten en meer bewegen. “Eiwitten zijn extreem verzadigend, vooral in combinatie met vezels (groente) en zorgen in principe langer voor een vol gevoel. Als je je koolhydraten vervangt voor eiwitten (let wel: het gaat om inruilen, en niet om extra eiwitten!) en daarnaast ook nog eens minder vetten eet, krijg je vanzelf minder calorieën binnen. Met als gevolg dat je gewicht verliest.”

eiwitshake-afvallen-1

Als je dacht dat je je alleen over de smaak hoeft te bekommeren, heb je het mis. Behalve verschillende smaken, zijn er namelijk ook meerdere soorten eiwitpoeders. Guy: “Er wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen whey en caseïne, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar whey. Whey-eiwitten zijn wat mij betreft de meest hoogwaardige vorm en worden snel door je lichaam opgenomen.”

En dan is er nog de discussie over fructose (suiker!) in een eiwitshake: “In één eiwitshake zit 2,5 gram fructose. Ik ben geen voorstander van suiker, maar ter vergelijking: in een sinaasappel zit 15 gram fructose. En vooral na een training worden deze suikers direct door je spieren opgenomen en voornamelijk gebruikt voor het herstel van je spieren. En als je niet gesport hebt, dan moet je een eiwitshake qua voedingswaarde vergelijken met een kipfilet.”

Eiwitshake online kopen

Voor meer informatie over eiwitshakes kun je terecht op de website van Bodyenfitshop.nl (tip: mijn favoriet is Whey vanille!).

Furrow op Instagram