arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Dexascan

Dexascan

Doe je er alles aan om zo gezond mogelijk te leven, maar heb je af en toe last van vage klachten waar je je soms best zorgen over maakt? Dan zou je eventueel een preventief onderzoek kunnen overwegen. Maar voordat je meteen een total body check laat uitvoeren, kan je ook met behulp van de Dexascan al een hoop vragen beantwoorden.

René den Otter: "Dexa staat voor ‘dual energy X-ray’-absorptiometrie en wordt veel gebruikt om de dichtheid van je botten te meten." Met dit apparaat kun je exact bepalen hoe het met de kracht van je botten is gesteld: "En bijvoorbeeld ook een inschatting maken hoe groot de kans op botbreuken is."

Ongezond eten, te weinig lichaamsbeweging, (te veel) alcohol of cafeïne en natuurlijk ook leeftijd zorgen ervoor dat je botten steeds brozer worden. "Tot 36 jaar bouw je nog gewoon botmassa op en is er meestal nog niks aan de hand, maar daarna wordt het allemaal langzaam minder. Daar komt bij dat je in de overgang te maken krijgt met een versnelde botafname, door het wegvallen van je oestrogeen."

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is: botontkalking.

Meestal wordt botontkalking pas ontdekt nadat je iets gebroken hebt."Osteoporose merk of voel je niet, totdat je ineens bij het minste of geringste je pols breekt. Het komt ook veel vaker voor dan je denkt en juist door het voor te zijn, kun je je een hoop ongemak en leed besparen." Zo kun je met behulp van de Dexascan zelfs een eventuele breuk voorkomen: "Een lage botdichtheid en de status van de wervelkolom zijn daarbij de belangrijkste voorspellende factoren."


Osteoporose

Als blijkt dat er inderdaad sprake is van botontkalking, dan kun je al in een vroeg stadium maatregelen treffen: "Er zijn natuurlijk medicijnen verkrijgbaar die de botafbraak remmen, maar daarnaast kun je uit voorzorg zelf ook al veel doen. Zo kun je extra calcium en vitamine D slikken om de balans tussen botaanmaak en botafbraak te verbeteren."

Maar als er niks mis is, dan kan de Dexascan je ook een hoop zorgen uit handen nemen. "Dan is het meer een kwestie van bijhouden en controleren. Natuurlijk is het altijd goed om je inname van calcium en vitamine D in de gaten te houden, maar dan is er in principe geen reden om daar extra supplementen voor te slikken."


Dexascan

Maar de Dexascan wordt niet alleen gebruikt voor het vaststellen van je botdichtheid, ook je vetpercentage en spiermassa kunnen (heel!) nauwkeurig worden berekend: "Het apparaat wordt dan ook vaak gebruikt door (top)sporters, maar kan ook bijvoorbeeld ook ondersteuning bieden bij het afvallen."

En je vetpercentage speelt ook mee qua gezondheid. "Een te hoog vetpercentage brengt meestal ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes met zich mee."

Meten is weten

Hoe vaak je een Dexascan moet laten doen hangt uiteindelijk ook helemaal af van wat je exact wilt meten: "Als het om botontkalking gaat, is één scan per 5 jaar meestal voldoende. Gebruik je hem als ondersteuning bij het afvallen en wil je graag je spiermassa en vetpercentage meten, dan ligt de behoefte vaak wat hoger om te zien of je genoeg voortgang boekt."

Ondanks dat het goed is om te weten wat er aan de binnenkant allemaal gebeurt, moet je er wel rekening mee houden dat de dichtheid van je botten met behulp van röntgenstraling gemeten wordt. "Ondanks dat het om een minimale hoeveelheid gaat, moet je daar dus wel verantwoordelijk mee omgaan. Wat je doel ook is, het advies is om niet meer dan 3 keer per jaar een scan te laten maken."

Zou jij graag een Dexascan willen ondergaan? In samenwerking met Medical Care Connect kun je september (datum wordt z.s.m bepaald) de dichtheid van je botten, vetpercentage en spiermassa gemeten. Kosten bedragen 89 euro. Bij interesse kun je een mail sturen naar [email protected]

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram