arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
De 5 meest gemaakte fouten onder de douche

De 5 meest gemaakte fouten onder de douche

Je doet het (waarschijnlijk!) al jaren elke dag en veel simpeler dan dit, krijg je het niet. Toch gaat er nog weleens wat mis. Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten onder de douche.

Te warm water

Niets lekkerders dan op een koude winterdag de kraan net even wat warmer te zetten. Maar wist je dat heet water funest is voor je huid? De warmte beschadigt de natuurlijke, olieachtige beschermlaag die je huid zacht en soepel houdt met als gevolg een droge huid en zelfs eczeem ligt op de loer.

De beste temperatuur voor het water is (helaas) 37 tot 38° C. Daarnaast zul je bij voorkeur ook niet te veel tijd onder de douche moeten doorbrengen. Maximaal tien minuten. Niet alleen goed voor je huid, ook voor het milieu en je waterrekening.

's Ochtends en 's avonds douchen

's Ochtends uitgebreid je haar wassen, je benen scheren en je oksels inzepen en om vervolgens 's avonds het hele ritueel te herhalen. Je ruikt hierdoor wel de hele dag fris en fruitig, maar je huid wordt er minder vrolijk van. Door het warme water raakt je huidbarrière uit balans, met alle gevolgen van dien (zie fout #1).

Heb je in de ochtend gedoucht, was je oksels 's avonds dan met een washandje als je je per se op wilt frissen. O, en ook elke dag je haar wassen is niet nodig. Ook niet met iedere-dag-shampoo. Voor je hoofdhuid geldt hetzelfde: door je haar elke dag nat te maken, onttrek je vocht aan je hoofdhuid en wordt de kans op roos groter.

Je wast je in de verkeerde volgorde

Waarschijnlijk was je je al jaren op dezelfde manier, maar als je het echt goed wilt doen dan begin je boven en eindig je onder. De beste volgorde is het wassen van je haar, het reinigen van je gezicht om vervolgens de rest van je lichaam in te zepen.
Een uitgebreide scheerbeurt van je benen plan je het liefst aan het eind, als je huid 'verweekt' is door het warme water. Als laatste zijn je voeten aan de beurt. Wil je een voetschimmel voorkomen, vergeet dan niet om je voeten goed af te drogen. Vooral tussen je tenen.

Oud (vies!) washandje of spons

Een ouderwets washandje of (scrub)spons om je huid te exfoliëren is zeker geen overbodige luxe, als je ze maar wel met enige regelmaat vervangt. Zelfs als je ze elke dag goed uitspoelt, worden deze producten na verloop van tijd een ideale verblijfplaats voor bacteriën.
Gooi je washand om de dag in de wasmachine en voor een spons geldt dat hij na vier weken intensief gebruik in de prullenbak thuishoort. En als je dan toch aan het wassen bent: je handdoek is na 3 dagen ook redelijk vuil.

Nat haar kammen

In het kader van 'efficiënt met je tijd omgaan' even een borstel door je haar halen terwijl je onder de douche staat? Liever niet, en sowieso niet met een plastic borstel. Een borstel met dierenhaar, of een Tangle Teezer beperkt de schade.

Wil je de klitten uit je haar halen, doe dit dan het liefst voordat je onder de douche stapt. Nat haar is kwetsbaar en kan zomaar breken als jij het als een dolle gaat kammen.
Ook na je douchesessie is voorzichtigheid geboden. Dep je haren droog, breng een verzorgende olie aan en laat je haren bijvoorkeur aan de lucht drogen. Wacht met borstelen tot je haar helemaal droog is, zo blijft het in optimale conditie.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram