arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
antioxidanten-1

Basiscursus: Antioxidanten

Antioxidanten

Je lichaam maakt ze zelf aan, maar je kan ze ook eten én smeren: antioxidanten. Daarnaast zijn ze zonder enige twijfel essentieel als het gaat om anti-aging:

Stephan Marks: “Je hebt antioxidanten nodig om vrije radicalen te bestrijdenDat klinkt misschien al gelijk heel ingewikkeld, maar het is vrij simpel. Normaal gesproken is een zuurstofmolecuul opgebouwd uit 8 electronen. Vrije radicalen zijn zuurstofmoleculen met een oneven aantal electronen in de schil.  Deze hechten aan andere (gezonde) moleculen en zorgen er op deze manier voor dat ons weefsel wordt beschadigd. En het is de beschadiging die kan leiden tot voortijdige of versnelde veroudering.”

De zon is één van de grootste triggers van deze vrije radicalen, maar ook luchtverontreiniging, straling, alcohol, roken en zelfs te veel sporten zorgen voor de vorming van zuurstofmoleculen met een oneven aantal electronen. “Daar komen antioxidanten om de hoek komen kijken. Zij neutraliseren de vrije radicalen en zorgen ervoor dat ze minder schade kunnen aanrichten.”

antioxidanten-2

Antioxidanten

Antioxidanten komen gelukkig van nature ook volop voor in huid. “Er is alleen één maar: als je ouder wordt, worden die antioxidanten minder effectief. Daarnaast maak je ook nog eens sneller vrije radicalen aan. Dit betekent dat je steeds makkelijker, én meer huidbeschadiging oploopt.” 

“Je kunt je lichaam natuurlijk helpen door heel veel antioxidanten te eten, dagelijks een zonnebrandcrème te gebruiken waar antioxidanten in zitten, maar bijvoorbeeld ook door overdag een serum met hoge concentratie vitamine C te smeren.”

Vitamine C is trouwens de enige antioxidant die ook nog eens een antiverouderingseffect heeft door de aanmaak van collageen te stimuleren. Een soort superantioxidant die twee dingen tegelijk doet. In combinatie met vitamine E kan hij al helemaal niet meer stuk. Want behalve samenwerken, versterken deze twee antioxidanten elkaar ook nog eens: Stephan: “Om vrije radicalen te bestrijden heb je eigenlijk een heel leger nodig. Het is dus belangrijk om een dagcrème te gebruiken die meerdere antioxidanten bevat. Het is juist de afwisseling, die voor een optimale bescherming zorgt.”

 

Furrow op Instagram