arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Fabels afvallen

5 fabels over afvallen - deel 1

Atkins, Weight Watchers, Cambridge, Paleo, Montignac of de welbekende appeldag. Bij het ene dieet moet je juist vetten vermijden (want: vet!) en bij het andere dieet is het juist weer de bedoeling dat je leeft op kaas en mayonaise om zo de kilo's als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Maar soms verschillen de meningen gelukkig niet. Dit zijn ze: de 5 grootste fabels over afvallen:

Van koolhydraten word je dik

Het is een veelbesproken onderwerp: moet je nu wel of geen koolhydraten eten om af te vallen. 3SIXTY5 Personal trainer Kay De Lange: "Je kunt niet zo zeer één voedingsstof de schuld geven, het is een te veel aan calorieën dat ervoor zorgt dat je aankomt. Waar die vandaan komen, doet er eigenlijk niet zo veel toe.
Waar het om gaat is het aantal calorieën dat je verbruikt ten opzichte van het aantal calorieën dat je binnenkrijgt op een dag. Wil je afvallen, dan moet je zorgen voor een (structureel) tekort en als je wilt aankomen, moet je juist zorgen voor een teveel aan calorieën."

Kleine rekensom om bovenstaande nog eens te onderbouwen. "Koolhydraten en eiwitten leveren 4 calorieën per gram, in tegenstelling tot vetten waar je op 9 calorieën moet rekenen. Misschien toch een idee om voortaan gewoon weer rijst te gaan eten?"

Als je wilt afvallen, moet je geen brood eten

Lees de eerste fabel nog eens goed door. Over één boterham hoef je je echt geen zorgen te maken, het gaat vaak om het beleg waar je dik van wordt. Kay: "Een gemiddelde volkorenboterham bevat ongeveer 70 calorieën, maar beleg je hem met kaas, jam, pindakaas of hagelslag (al dan niet voorzien van een dikke laag roomboter), dan wordt diezelfde volkoren boterham ineens een ware calorieënbom. Een volkorenboterham is een zeer nutriëntrijk product en zou dan ook in elk volwaardig voedingspatroon moeten kunnen passen."

Van detoxen val je af

Kay: "Zelfs de experts zijn er nog niet uit welk effect detoxen op je lichaam heeft en of het überhaupt goed voor je is. Het zou in ieder geval niet nodig moeten zijn om je lichaam met behulp van een detoxkuur (dure groentesapjes!) te reinigen, want je organen zijn gewoon in staat om dit zelf te doen. Eén ding is wel zeker: een detox is niets anders dan een crashdieet verpakt in een hip jasje. En het effect van een crashdieet op lange termijn behoeft geen uitleg toch?"

Plaatselijk vet verbranden

"Helaas, was het maar zo’n feest. Jouw lichaam bepaalt zelf waar het vet eraf gaat. Zelfs al ga je op je kop staan, dan heb je er nog geen invloed op. Wil je van je love-handles verlost worden of een platte buik dan zit er niks anders op dan je voor langere tijd aan een strak eetregime te houden. Alleen op die manier zorg je ervoor dat dat laatste randje vet langzaam maar zeker verdwijnt."

Superfoods zijn super

Linda de Mol was één van de eerste die het hardop durfde te zeggen, maar tegenwoordig lijkt de hype van de superfoods over zijn hoogtepunt heen. Kay: "Superfoods zijn voornamelijk superonzin. 100 gram gojibessen voor 10 euro of een quinoasalade waar je tegenwoordig in een restaurant bijna het dubbele betaalt ten opzichte van andere salades. Superfoods mogen dan gezond zijn, maar dat geldt ook verse groente."

Daar komt bij dat er ook geen exacte definitie van superfoods is, waardoor je een appel en peer in theorie ook in deze categorie kan plaatsen. "Laat je vooral niet verleiden door misleidende marketing."

Furrow op Instagram