arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
acai-1

Gezond ontbijt: açai bowl

Gezond ontbijt: Açai bowl

Op afstand lijkt hij op chocolade en zelfs de smaak doet je aan chocolade denken. Tel daarbij op dat hij bomvol antioxidanten zit en je snapt dat de açai-bes niet aan te slepen is. En vooral de açai Bowl als ontbijt wint in populariteit.

Raw food chef Mick Janssen, Juice Brothers: “Açai bevat weinig suiker, maar wel de juiste vetten (omega 3-vetzuren) en vezels. Het grote voordeel van deze bes is dat hij je niet alleen energie geeft, maar ook lang voor een vol gevoel zorgt.”

Het verschil met een smoothie, is dat een ‘bowl’ in principe gemaakt is van bevroren fruit en hierdoor dikker is van structuur. “Je eet hem dan ook gewoon met een lepel. En omdat je met bevroren fruit werkt, is de açai bowl in de zomer dan ook het perfecte, gezonde ontbijt.”

acai-bes-bevroren

Açai

De açaibes is herkenbaar aan zijn dieppaarse kleur. “Je kunt hem ook in poedervorm krijgen, maar verse açai is in principe bevroren puree. En natuurlijk speelt ook de kwaliteit van deze bes een belangrijke rol. “Hoe hoger de kwaliteit, hoe smeuïger hij is.”

juice-brother-acai

Bevroren açai

Je kunt echt eindeloos variëren: (bevroren) banaan, granola, kokos, amandelpasta (pindakaas van amandelen) en zelfs groente toevoegen is een optie. “Bij Juice Brothers serveren we drie verschillende varianten: de Classic, een açai bowl met almond butter en de groene variant. Die laatste bevat spinazie en boerenkool.”

acai-amandelpasta-1

Bijna elke fruitsoort bevat vitamines en mineralen en is daarnaast ook nog eens heel gezond. Toch valt açai op, omdat hij weinig suiker bevat, maar toch zoet is. “Het gezonde aspect van deze bes speelt een rol, maar uiteindelijk draait het allemaal om smaak. Het moet natuurlijk wel gewoon lekker zijn.”

gezond-ontbijt-acai-bowl

Acai aowl Juice Brothers

Ondanks dat de exacte verhoudingen van de (perfecte) açai bowl van Juice Brothers geheim zijn, kun je ook heel gemakkelijk je eigen acai bowl samenstellen. Dit zijn de basisingrediënten voor een Classic açai bowl:

  • (bevroren) acai
  • (bevroren) banaan
  • kokoswater
  • peer
  • granola
  • extra toppings naar keuze: cacao nibs, gojibessen, kokos, blauwe bessen, aardbeien, frambozen, banaan, amandelpasta, amandelmelk, honing of noten.

Recept acai bowl

Voeg de bevroren açai, de bevroren banaan, peer (niet bevroren!) en een scheutje kokoswater toe en mix alles in de blender tot een gladde massa.

Nadat je hem in een (koude) bowl hebt overgeschept, kun je er je toppings naar keuze aan toevoegen. Eet smakelijk!

 

Furrow op Instagram