arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Duurzame anti-aging

Duurzame anti-aging

Natuurlijk scheid je je afval, doe je aan recycling, hergebruik je je boodschappentas en plan je één keer per week een vegadag. Maar er bestaat ook zoiets als duurzame anti-aging. Silke van der Laan, EmerginC: "Met één foute gezichtscrème, deodorant of shampoo kun je al je harde werk in één keer tenietdoen."

Micro breads

Zonder dat je het weet spoel je namelijk dagelijks plastic door je gootsteen. "In heel veel cosmeticaproducten vind je zogenoemde micro breads. Dit zijn kleine, onoplosbare plastic bolletjes die ervoor zorgen dat jouw gezichtsreiniger beter over je huid wordt verdeeld. Dat voelt misschien zacht aan, maar deze micro breads zijn wel schadelijk voor het milieu."

Micro breads zijn waarschijnlijk volop vertegenwoordigd in je douchegel, shampoo en tandpasta. "Door alleen al geen producten te gebruiken waar polypropeen, polyethyleen, polyethyleentereftalaat, nylon, PTFE of polymethyl methacrylaat in zit, draag je al je steentje bij."

Het is niet de bedoeling dat je de natuur verwoest, omdat jij per se kleinere poriën wilt.

Productiemethode

Niet alleen de inhoud van jouw crème is van belang. "Om de impact op het milieu tot een minimum te beperken, kun je kiezen voor een product in een duurzame verpakking van gerecycled karton en/of een dop van hars of suikerriet."

Ook de manier waarop jouw favoriete crème wordt geproduceerd speelt een rol. "Kijk letterlijk verder dan je neus lang is. Hoe verloopt het productieproces? Wordt er in het productieproces groene of windenergie gebruikt en heeft het merk een organic certificaat of fair trade keurmerk."

Nobody's perfect. "Het kan zeker anders, maar je kunt gewoonweg niet alles goed doen. Dat neemt niet weg dat je de natuur moet verwoesten, omdat jij per se kleinere poriën wilt. Probeer er alleen voor te zorgen dat je het spoor van vernietiging zo klein mogelijk houdt."

Furrow op Instagram