arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
DIY Aftersun

DIY: Aftersun

Het is misschien een hele gekke gedachte, maar stel dat de zon nog gaat schijnen deze zomer en je hebt er net iets langer van genoten dan goed voor je is (verbrand door de zon), maar geen aftersun in huis, dan kun je met deze ingrediënten (en bijbehorende attributen) ook je huid verkoelen. Moet je die toevallig wel in je keukenkastje hebben liggen, maar dit geheel terzijde.

Zoethout, kamille, aloë vera en komkommer

Rode wangen (en neus!)? Het koelen van je gezicht met koude doeken doet vaak wonderen. Smeer je huid eerst voorzichtig in met kalmerende ingrediënten zoals zoethout, kamille of aloë vera en installeer je daarna op de bank met een koude doek over je gezicht. Kun je zo snel nergens een koude doek vandaan toveren: schijfjes komkommer bevatten veel water en kunnen in geval van nood helpen om de ergste hitte uit je huid te verdrijven en eventuele ontstekingen voorkomen.

Vermijd trouwens vette crèmes, deze kunnen je huid afsluiten waardoor de warmte niet kan ontsnappen en de verbranding alleen maar erger wordt.

(Lauwwarm) water

Eigenlijk is en blijft het allerbeste advies om water te gebruiken om je huid te koelen. En er zijn maar weinig huishoudens waar geen water te vinden is. Het betreft hier trouwens niet een lekker warm bad met olie, zeep of andere producten, maar de voorkeur gaat uit naar een lauwwarme douche. Saai, maar waar.

Mocht je nog water over hebben, dan kan je het vochtpeil van je huid ook herstellen door het te drinken. Koud, al dan niet voorzien van een schijfje citroen of warm in de vorm van thee met verse kurkuma. Trouwens ook wortel- of tomatensap zijn een optie. De laatste twee zitten namelijk bomvol antioxidaten die niet alleen het herstelproces van je huid ondersteunen, maar ook eventuele huidveroudering door de zon kunnen verminderen. En niet uit pure frustratie naar een glas wijn of andere alcoholische versnapering grijpen.

Azijn

Ook azijn kan worden ingezet als je bent verbrand door de zon. De geur moet je maar even voor lief nemen, want azijn werkt ontsmettend, verkoelend en verlost je binnen een mum van tijd van een jeukende en pijnlijke huid. Drenk een doekje in azijn en leg dit op je gezicht of vul een bad met water en azijn als er sprake is van grotere oppervlaktes verbrande huid (billen, dijen, rug, armen en/of buik)

Mocht je twijfelen over de temperatuur van het water: lees bovenstaande tip van het lauwwarme water nog eens door. Na het bad kun je eventueel nog een verzorgende crème aanbrengen met vitamine E om je huid te beschermen en te verzorgen.

Baat het niet, dan schaadt het soms wél

Soms wordt tandpasta, rauw ei of kwark genoemd, maar dit kan ook het tegenovergestelde effect hebben, waardoor de verbranding juist erger wordt, met de bijbehorende huidveroudering.

Bovenstaand lijstje geldt trouwens alleen als er sprake is van lichte verbranding. Zodra je last hebt van blaren, koorts, rillingen of hoofdpijn dan is het raadzaam om de hulp van een arts in te schakelen.

Furrow op Instagram