arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
sheabutter-1

Basiscursus: shea butter

Basiscursus shea butter

Het wordt ook wel het wondermiddel uit West-Afrika genoemd en staat misschien ook wel op de ingrediëntenlijst van jouw favoriete gezichtscrème: shea butter.

Je ziet shea butter de laatste jaren steeds vaker in pure of verwerkte vorm in huidverzorgingsproducten voorbijkomen. Waar het bij ons pas de laatste jaren in de spotlight staat, wisten ze er in de oudheid al raad mee. Zo wordt het ingrediënt echt al duizenden jaren gebruikt voor cosmetica of huidverzorging. Cleopatra herself schijnt zelfs grootgebruiker van Shea butter te zijn geweest.

Wat is Shea butter?

Shea butter is een soort witte boter die gemaakt wordt van de noten van de West-Afrikaanse sheaboom. Hij stolt bij kamertemperatuur, maar smelt zodra hij in aanraking komt met je lichaam en dan wordt shea butter dus ineens een fijn smeerbaar product.

shea-butter-1

Shea butter vol vitamines

Shea butter bevat tal van goede eigenschappen voor je huid en wordt daarom ook veelvuldig gebruikt in verzorgingsproducten. Zo bevat het onder andere kaneelzuur dat het herstellend vermogen van de huid verbetert. Daarnaast zit shea butter ook bomvol vitamines, waaronder vitamine A, dat zorgt voor een stimulatie van de celdeling en vitamine E. Deze antioxidant beschermt de huid tegen uv-stralen en wordt niet voor niets gezien als één van de belangrijkste vitamines op het gebied van huidveroudering.

sheabutter-2

Sheabutter 100% natuurlijk

Shea butter is een natuurproduct. Er zijn geen parabenen, conserveermiddelen of andere onnatuurlijke hulpstoffen aan toegevoegd, waardoor je zeker weet dat je een 100% natuurlijk product gebruikt. Let wel goed op de verpakking, want sommige fabrikanten stoppen er stiekem wel extra stoffen in om het product zo goedkoop mogelijk te houden.

Waar gebruik je Shea butter voor?

Shea butter kun je eigenlijk voor je hele lichaam gebruiken. Dit ingrediënt doet met name goed zijn werk bij een droge of gevoelige huid, maar je kunt het ook perfect gebruiken voor een zonverbrande huid of bij insectenbeten. Niet alleen voor je huid doet het trouwens wonderen. Je kunt shea butter ook goed gebruiken in je haar, bijvoorbeeld in een DIY-haarmasker.

sheabutter-3

DIY sheabutter haarmasker

Een shea butter DIY-haarmasker maak je gemakkelijk zelf. Pak een handvol shea butter en doe dit in een kommetje. Voeg hier vervolgens een paar eetlepels olijfolie aan toe en verwarm langzaam au bain marie tot je beide substanties goed kunt mengen. Voor de geur kun je er een paar druppels kokosolie of arganolie bij doen.

Als je alles goed gemengd hebt breng je het DIY shea butter haarmasker aan op je haar. Masseer het goed in op je hoofdhuid en zorg dat je het masker tot in je haarpunten aanbrengt. Laat het zo’n 15 minuten zitten en spoel het dan goed uit. Even nawassen met je favoriete shampoo en je haar is weer heerlijk zacht.

Furrow op Instagram