arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
afvallen-lukt-niet-2

Afvallen lukt niet. Wat te doen?

Een zak chips, voor de afwisseling M&M’s en misschien zelfs ook nog een roze koek. Als je jong bent, kun je niet alleen alles eten, maar je valt ook een stuk makkelijker af. Boven de dertig lijkt het alsof je nog niet eens naar een koekje kan kijken of hij zit al aan je billen geplakt en tegelijkertijd werkt ook geen enkel dieet.

Toch ligt het volgens personal trainer Guy van der Reijden niet aan je leeftijd als het je niet lukt om af te vallen, maar nog steeds aan wat je eet: “In principe geldt namelijk voor iedereen hetzelfde en maakt het ook niet uit hoe oud je bent: als je minder eet dan je nodig hebt, val je af. Dat is de basis.”

“We zijn altijd op zoek naar een wondermiddel om af te vallen: een pil, crashdieet of apparaat waardoor je zo snel mogelijk veel kilo’s verliest en het liefst ook nog zonder al te veel inspanning. Maar dat bestaat helaas niet.”

afvallen-lukt-niet-5

Crashdieet

Volgens Guy is afvallen niet zo eenvoudig en wordt je doorzettingsvermogen meerdere malen op de proef gesteld. “Eén kilo lichaamsvet bevat ongeveer 7000 calorieën. Als je wilt afvallen, kan je met een simpel rekensommetje berekenen wat je moet doen om één kilo vet te verliezen. Dat zul je ongeveer twee weken lang 500 calorieën minder moeten binnenkrijgen dan je verbruikt. En dat is veel.”

En daar komt bij dat je vaak meer calorieën eet dan je denkt. “Als je wilt afvallen zul je het aantal calorieën moeten beperken. Je denkt vaak dat je goed bezig bent door een salade te eten, maar een ongezonde dressing kan er al snel voor zorgen dat dezelfde salade ineens een verborgen caloriebom is. Ook door gezonde tussendoortjes zoals een cracker met avocado of een handje nootjes kan het zomaar zijn dat je te veel calorieën op een dag binnenkrijgt.”

Bij het bereiden van je maaltijden kan het ook al snel fout gaan. “Gebruik je net iets te veel olijfolie bij het bakken van je vlees of over je salade, dan schiet het aantal calorieën natuurlijk ook automatisch omhoog.”

afvallen-lukt-niet-2

Clean Meals

En daar komen de zogenaamde Clean Meals om de hoek kijken. Guy: “Clean Meals zijn kant-en-klare maaltijden, maar met de perfecte verhouding qua vetten, eiwitten en soms ook nog koolhydraten. De maaltijden zijn van tevoren bereid, waardoor je ze alleen nog maar hoeft op te warmen en het voordeel is dat je precies weet hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Daarnaast bevatten alle maaltijden ook geen onnodige suikers, vetten, schadelijke E-nummers en conserveringsmiddelen.”

afvallen-lukt-niet-1

Calorieën

In de strijd tegen de kilo’s draait namelijk alles om ouderwets calorieën tellen. “Je vetpercentage heeft inderdaad alles te maken met voeding. Hoe je eruitziet, hoe gezond en fit je bent hangt dan weer samen met sporten. Eigenlijk zul je die twee dus moeten combineren.”

Clean Meals korting

Ben je trouwens benieuwd naar deze maaltijden, dan kun je terecht op de website van Clean-Meals. Met de code FURROW10 krijg je trouwens 10% korting op alle maaltijden.

En wil je alles weten over de Clean Meal Challenge (inmiddels 7 kilo mee afgevallen!), klik dan hier voor dit 21 dagen dieet. O ja, en jouw afvaltips zijn natuurlijk ook van harte welkom in een comment.

 

Furrow op Instagram