arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Whole Body-cryotherapie

Afvallen door bevriezing?

Je moet 3 minuten in -110˚C doorbrengen, maar volgens de geruchten verbrand je dan wel 800 calorieën. Naast dat het goed is voor je gewrichten wordt Whole Body-cryotherapie dan ook steeds vaker gekoppeld aan afvallen. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe: "Bij Whole Body-cryotherapie wordt je lichaam blootgesteld aan een temperatuur van -110 ˚C. De kouprikkel van 3 minuten activeert allerlei fysiologische processen in het lichaam. Zo verhoogt hij je immuunsysteem, stimuleert hij je bloedcirculatie en verbetert hij de ontgifting."

Maar de kou activeert ook je stofwisseling, waardoor de verbranding van calorieën op gang komt. "De temperatuur heeft een positief effect op je schildklier. Na (gemiddeld) 10 dagen cryotherapie ontwikkel je een isolatielaag: je schildklier maakt extra thyroxine aan, waardoor vetzuren worden gemobiliseerd en je gemakkelijker gewicht verliest. Hetzelfde effect kan je trouwens ook krijgen van zwemmen in ijswater of door elke dag heel koud te douchen."

Wit vet dient vooral als de opslag van energie in de vorm van vet. Met name op de billen, benen (dijen) en buik. Oftewel: de beroemde en beruchte BBB-zone.

Bruine vetcellen

En het is niet alleen 'vocht' dat je verliest met Whole Body-cryotherapie. "De kou is zeker van invloed op je vetweefsel. En met name op je bruine vetcellen."

"Er bestaan twee soorten vet: wit en bruin vet. Bruine vetcellen bevinden zich op allerlei verschillende plekken in je lichaam, zoals bijvoorbeeld in je hals, bij je sleutelbeen en rondom je wervelkolom. Maar ook rond je nieren en hart vind je kleine hoeveelheden bruine vetcellen."

Bruin vet kun je zien als je innerlijke verwarming: "Pasgeboren baby’s hebben relatief veel bruin vet, zodat ze snel warm kunnen worden. Na 9 maanden is er van het bruin vet nog weinig over en het neemt zelfs ieder jaar verder af. Als je volwassen bent heb je nauwelijks nog bruin vet."

Witte vetcellen

Dan is er nog wit vet: "Wit vet dient vooral als de opslag van energie in de vorm van vet. Met name op de billen, benen (dijen) en buik. Oftewel: de beroemde en beruchte BBB-zone."

Met behulp Whole Body-cryotherapie kun je ervoor zorgen dat het witte vet plaatsmaakt voor bruin vet: "Je kunt het bruine vetweefsel door kou activeren. Vanaf 18 graden worden vetzuren ingezet om je lichaam op temperatuur te houden."

Koud douchen

Dagelijks koud (af)douchen heeft dus zeker nut, maar wil je snel resultaat dan kun je cryotherapie overwegen. "Hoe lager de temperatuur, hoe meer bruin vetweefsel er wordt geactiveerd." Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar bruin vet is vet waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt. "Bruin vet helpt je om kou te trotseren. Zodra de temperatuur daalt, zorgen de bruine vetcellen ervoor dat je het weer warm krijgt. Vetzuren en glucose (suiker!) worden omgezet in warmte, waardoor je lichaamstemperatuur niet zakt."

Afvallen

En voor dit proces zijn veel calorieën nodig. "Met andere woorden: je stofwisseling wordt versneld, waardoor je makkelijker afvalt. Vanzelfsprekend gaat dit niet over één nacht ijs, maar als je het regelmatig doet en je niet ineens ongezonder gaat eten, kan je met cryotherapie zeker gewicht verliezen."

Tip: Bekijk ook mijn VLOG over vet bevriezen. Voor meer informatie over Whole Body-cryotherapie en afvallen kun je terecht op de website van Freezlab.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram