arrowcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Suikervrije cupcakes

Suikervrije cupcakes

Zelfs als je geen suiker in je koffie drinkt, weinig koekjes eet en een voorkeur hebt voor hartig beleg (pindakaas) dan krijg je ongemerkt nog heel veel suiker binnen. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe: "Het klinkt tegenstrijdig, maar suiker is helemaal zo slecht nog niet. Sterker nog, je hebt zelfs suiker nodig om te kunnen functioneren."

Suiker

Er is alleen een groot verschil tussen suiker en geraffineerde suiker. "Er zijn heel veel verschillende vormen van suiker, denk maar aan lactose (melksuiker) of fructose (fruitsuiker). Zodra het eindigt op -ose, heb je te maken met suiker. In snoep, taart en gebak zit alleen een ander soort suiker. Deze wordt gehaald uit suikerriet of suikerbiet en bewerkt tot geraffineerde suiker. En juist deze bewerkte vorm van suiker is zo ongezond."

"Voor het geval je twijfelt, deze suikervrije cupcakes zijn gemaakt zijn van pure, onbewerkte ingrediënten en bevatten dus geen geraffineerde suiker."

Ingrediënten suikervrije cupcakes

  • 150 gram havermout
  • 125 ml kokosrijstmelk
  • 60 gram geraspte wortel
  • 4 eieren
  • 2 bananen
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje Himalayazout
  • 30 gram walnoten
  • optioneel: 1 eetlepel kokosmeel

Voor de kokostopping:

  • 1 blikje kokosmelk – minimaal 2 uur in de koelkast
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • 20 gram kokosschaafsel
  • 12 walnoten voor garnering (omega 3 voor de hersenen)

Benodigdheden:

  • oven
  • 12 cupcakevormpjes
  • mixer + kom

Recept suikervrije cupcakes

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Prak de bananen en doe deze samen met de rest van de ingrediënten (behalve de wortel en walnoten) in een kom. Mix alle ingrediënten tot er een glad beslag ontstaat.
  3. Hak de walnoten in kleine stukjes en schep deze samen met de geraspte wortel door het beslag.
  4. Verdeel vervolgens het beslag over de 12 cupcakevormpjes en bak deze in 30 minuten gaar.
  5. Laat de cupcakes afkoelen.

Recept kokostopping:

  1. Leg een blik kokosmelk een paar uur (het liefst een nacht) in de koelkast.
  2. Schep vervolgens de dikke kokosroom uit het blik en laat het kokoswater onderin zitten. Klop de room, samen met een halve theelepel vanillepoeder luchtig met een mixer.
  3. Doop de afgekoelde muffins in de kokosroom en strooi er vervolgens wat kokosrasp overheen. Om het helemaal af te maken garneer je elke cupcake met een walnoot.

Eet smakelijk!

LET OP: Kokosmeel neemt veel vocht op, vandaar dat dit recept voor suikervrije cupcakes 4 eieren bevat. Kies je ervoor om geen kokosmeel te gebruiken, gebruik dan maar 3 eieren.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram